Життєві історії

У Наталі не стало чоловіка Андрія. Залишилась вона з чотирма дітьми… А потім зійшлась з Василем. Він був розлучений. Діти Наталі його полюбили. Коли син Наталі Сашко одружувався, Василь йому квартиру подарував. – Ти найкращий батько у світі! – плакав Сашко. – Хоч і називав я тебе дядьком Василем. Василь тоді дуже розчулився… А невдовзі він дізнався, що наречена Сашка вагітна. – Хоч діти й без мене народилися, але тепер я законний дід! – зрадів чоловік. А потім Наталя раптом заслабла. Вони з Василем, як почули у чому річ, то вухам своїм не повірили

– Добре, коли бабуся з онуками гуляє, – із заздрістю сказала Настя, присівши на лавку до літньої жінки з двома новонародженими дітьми. – А я ось завжди одна. Мама в селі свекруха працює ще. Та й не любителька вона з онуками няньчиться. Вона ще знаєте, як виглядає! Модниця і красуня, я теж би у її віці так хотіла. Сорок років, а вона ще в коротких спідницях ходить. Моя мати такого не дозволяє.

– Сорок років, – повторила Наталія Анатоліївна. – На вашу думку, це багато?

– Звісно, я не доживу. Та якщо мені сорок стане, тут точно не до коротких спідниць буде. Я сидітиму з онуками, он як ви.

– А мені не сорок, мені сорок сім, – пояснила Наталія Анатоліївна. – Тільки я не бабуся.

– А хто ж? – Настя наївно вирячила очі.

– Ось цій дівчинці – бабуся, а хлопчику – мама. Ось так, а ви кажете – спідниці короткі.

– Ой, вибачте, – Настя посміхнулася. – Я б і не подумала, що в такому віці, – вона знову зніяковіла, коли зрозуміла, що щось ляпнула не те.

– Я б і сама не подумала, – задумливо промовила Наталія Анатоліївна. – Життя непередбачуване. Коли я за Андрія виходила заміж, то думала, що на все життя. Багатодітною мамою бути мріяла. Щоб родина велика за одним столом.., – Наталя помовчала, занурившись у спогади, а потім продовжила. – А його раптово не стало, залишив мене з чотирма маленькими дітьми.

Наталія Анатоліївна знову задумалася.

– І як же ви? – Настя запитала нетерпляче, розповідь її зачепила. – Ось так живеш, на чоловіка розраховуєш, а життя раз і отак…

– Як? Як всі… Працювати пішла. А собі слово дала, що заміж більше не вийду.

Боялася, за дітей. І знову я помилилась. На роботі я одразу з Людмилою подружилась. Сім’я у них із Василем дружна була, але бездітна.

Якось одразу вони мені допомагати взялися. Діти до них тяглися, і вони із задоволенням приходили до нас.

А потім щось сталося. Стали звинувачувати один одного у бездітності.

Я намагалася їх примирити, та все марно. Розійшлися мої друзі…

Людмила тоді дуже швидко вийшла заміж і народила. Разом із чоловіком вони поїхали з нашого міста. Василь від того ще більше переживати став, почав гульбанити.

А чоловік же ж він хороший, шкода було нам з дітьми його.

Ми його відвідували, як могли, заспокоювали. А він прийшов до нас якось і сказав, що якщо ми його в сім’ю не приймемо, то пропаде зовсім.

Ми спочатку з ним, як друзі, жили. Але людям роти не закриєш, довелося розписатися.

Тоді сім’єю жити стали. Діти його як рідного батька любили.

Молодші, які Андрія забути встигли, так татом його й кликати стали. А Василь духом підбадьорився, намагався у всьому допомогти, з синами особливо багато часу проводив.

Я вже забула, що по–іншому жити можна. Сім’я у нас повноцінна…

Сашко, коли одружитися надумав, то батькові першому сказав.

Вони мене потім разом до цієї новини готували. Я думала, що він зовсім маленький. Що таке двадцять три роки для матері – дитина.

На весілля Василь квартиру Сашкові подарував. Вони плакали, дякували.

– Ти найкращий тато в світі, хоч і називав я тебе завжди дядьком Василем.

Розчулився тоді Василь. А як він радий був, коли дізнався, що Катя вагітна, то й не передати.

– Внуків, – каже. – Я з народження виховуватиму. Діти без мене народилися, проте тепер я законний дід!

А потім я заслабла. Приходила додому і лягала від втоми. Василь мене все до лікарні відправляв, я не погоджувалася.

Моя подруга акушерка, сказала, що організм так на вік реагує. Що все, минув мій час…

Я навіть соромилася якось Василеві про це говорити. Що діточок вже не матиму.

Начиталася, що тепер старіти буду вдвічі швидше. Переживала.

А потім і зовсім прихопило. Василь сказав, що може серце.

Тільки ані він не вгадав, ані я. У швидкій одразу сказали, – Наталя Анатоліївна розсміялася. – Вагітна я. А я чотирьох виносила і не зрозуміла! Ось як буває!

Ой, а як я тоді соромилася дітей своїх. Хотіла навіть не залишати, тільки Василь вмовив. Він і не сподівався, що батьком колись стане. А тут такий подарунок.

Одним словом він сам з дітьми все залагодив. А син навіть зрадів:

– Оце так! Буде кому Каті допомагати, та й про годування не треба хвилюватися.

Ось так, лежали ми в пологовому разом із невісткою. Я на день раніше народила.

Тому й гуляю зараз із двома, а Катя на роботу вийшла. Їм молодим грошей багато треба…

– А як же ви справляєтесь? – здивувалася Настя. – Я з одним ледве встигаю.

– Так мені допомагають. Дві доньки ще з нами живуть. Та й Василь завжди поряд.

– А я ніколи великої родини не хотіла. Ось однієї дитини й вистачить. Та й чоловік…

– Не завжди буває так, як ми загадали, – зупинила Настю Наталія Анатоліївна. – Одне можу сказати – що Бог не робить, все на краще. Це точно. Я зараз таке відчуваю, про що раніше й не мріяла. Молоді були, неуважні. Зараз дитина – це зовсім інша річ.

– Наталко! – гукнув Василь у відчинене вікно. – Вечеря готова. Досить гуляти, ми скучили!

– Нічого собі, – сказала тихо Настя. – Вечеря готова, скучили… Він це серйозно, чи прикидається?

Але Наталя Анатоліївна її бурчання почула.

– Серйозно, у нас зараз все серйозно! – сказала вона. – Кожне слово і кожну мить часом перевірено…

Вам також має сподобатись...

Катя крутилася перед дзеркалом і милувалася своєю весільною сукнею. – Катя, до тебе Роман прийшов, – гукнула з коридору мама. – Хай зачекає! Не можна, щоб він бачив мою сукню до весілля, – гукнула Катя, швидко зняла сукню, одягнула домашній халатик і вийшла в коридор. – Привіт, коханий! – усміхнулася вона Роману. – Привіт, – сухо промовив хлопець. – Щось сталося? – захвилювалася дівчина, помітивши, що Роман дивно поводиться. – Знаєш, Катю, я передумав. Весілля не буде! – раптом сказав чоловік. – Роман, що ти таке говориш? Як не буде? Чому? – Катя здивовано дивилася на свого нареченого, не розуміючи, що відбувається

Катерина посмажила котлетки, зварила картопляне пюре, відкрила баночку огірочків. До повернення чоловіка, вечеря якраз була готова. Вхідні двері відкрилися. Катерина пішла зустріти чоловіка. А чоловік із серйозним обличчям сказав: – Нам треба серйозно поговорити! – Ходімо на кухню, повечеряєш, якраз і поговоримо, – усміхнулася Катя. Чоловік пішов у ванну, помив руки, і за хвилину вже сидів за кухонним столом. – Загалом так, у мене до тебе буде прохання. І відмови я не прийму! – раптом сказав чоловік. – Ти про що? – здивувалася жінка. І чоловік все розповів дружині. Катя вислухала його і застигла від почутого

Ірина повернулася з роботи пізно. Вона роззулася, взяла важкі пакети з продуктами і зайшла на кухню. – О, Господи! – ахнула жінка. – Ти чого тут сидиш сам? Її чоловік Олег сидів на кухні сам у темряві… – А де наші дівчатка? – здивовано запитала Ірина про дочок. – Пізно ж уже! – Ірино, ти тільки не хвилюйся, – почав Олег. – Тут у нас сталося дещо. Навіть не знаю, як тобі розповісти. Я сам відійти ось ніяк не можу… – Боже, та що ж там таке, Олежику?! – здивувалась Ірина. Вона не розуміла, що відбувається

Олексій Іванович повернувся додому не в дусі. – Люда, мені з тобою серйозно поговорити треба, – сказав він після вечері. – Давай поговоримо, тільки про що? – погодилася дружина. – Про гроші! – сказав раптом чоловік. – Чому в нас немає грошей? – А я тобі одразу скажу: просто ти мало заробляєш, тому й не вистачає, – усміхнулася Люда. – Ні, кохана. Причина зовсім в іншому. Тепер я знаю чому у нас вічно не вистачає грошей, – Олексій підозріло подивився на дружину. – Ти про що? – не зрозуміла жінка. І Олексій все їй пояснив. Людмила вислухала чоловіка і застигла від почутого