Життєві історії

Вадим був на роботі, коли пролунав телефонний дзвінок. Дзвонив батько і попросив терміново приїхати. Після роботи Вадим заїхав до батьків. – Що сталося? До чого такий поспіх? – сказав Вадим, коли зайшов у батьківську квартиру. – Батько на кухні. Він все пояснить, – відповіла мати. Вадим зайшов на кухню. – Ну що, розповідай, чому ти нам онуків не привозиш? – одразу запитав батько. – Катя проти, – тихо відповів Вадим. – Не обманюй! Ми бачили Катю і вона все нам розповіла! – не витримала мати. – Ви про що? Що розповіла? – Вадим здивовано дивився на батьків, нічого не розуміючи

– Вадим нас обманює, – мама поставила на стілець сумку із продуктами. – Бачила Катю з дітьми. Добре, що в одному районі живемо, а то й не впізнала б нічого.

– З хлопчиками все гаразд? – уточнив батько. – Що вона говорить?

– Все гаразд у них, а от у нашого хлопчика – не знаю. Він півроку їм навіть не дзвонив!

– Як це? Я не зрозумів.

– А так! Нам тут говорить ніби Катя образилася, не дозволяє йому з дітьми бачитися, до нас їх не відпускає, а сам просто зник із її життя і до синів ніякого діла йому нема. Так що, давай, батьку, дзвони, викликай сина на килим. З’ясовуватимемо що до чого. А ти, Віро, підготуй, будь ласка, ліжка – Катя у п’ятницю онуків обіцяла привезти.

Віра мовчки допила чай, встала з-за столу і пішла до себе. Думки її, звичайно, крутилися довкола поведінки брата. З того часу, як він вдруге одружився, його ніби підмінили.

З першою дружиною Катею він познайомився в інституті. На третьому курсі вони одружилися. Одразу після весілля Вадим з’їхав від батьків до квартири дружини. З різницею у три роки народилися двоє синів.

Як часто буває, невістка не виявляла особливого бажання налагоджувати контакт зі свекрами. А вони й не наполягали. Навіщо нав’язуватись? Головне, щоб молоді були між собою в нормальних відносинах. Заїде син іноді в гості, зателефонує – от і добре.

Коли перший онук народився, Катя спочатку за допомогою до своєї мами зверталася. Благо, та була вільніша і із задоволенням поралася з малюком. Свекруха приїжджала, звісно, але рідко. Робота з нестабільним графіком, донька-школярка.

Проте пізніше, коли народився другий і треба було Катю розвантажити, Вадим став часто привозити старшого до своїх батьків. А як виросли, обох.

Віра племінників любила. Обожнювала іграшки всякі купувати, водила їх на мультики і в зоопарк. Дуже їй подобалося, що брати, незважаючи на різницю у віці, майже не сварилися, були не розлий вода.

Новина про розлучення пролунала несподівано. Старшому якраз десять років виповнилося. Після дня народження Вадим приїхав із речами до батьків. Що там у них сталося, ніхто до ладу не зрозумів.

Віра в цей час закінчувала університет, і дуже скоро здогадалася причину розлучення: у брата з’явилася інша жінка, а Катя не стала заплющувати на це очі.

Якийсь час Вадим, як і було заведено, продовжував привозити синів до дідуся з бабусею. Катя не заперечувала і в процесі розлучення, і одразу після.

Але все закінчилося, щойно Вадим привів у будинок нову пасію. По-перше, вона нікому не сподобалася. По-друге, брат розраховував пожити разом з нею в батьківському будинку. На що мати сказала категоричне “ні”.

Довелося Вадиму з’їхати на орендоване житло. Його спілкування із сім’єю сильно скоротилося, якщо не сказати – зійшло нанівець. Домашні, відверто кажучи, сподівалися, що нова дівчина з ним поруч ненадовго, проте за півроку дізналися, що брат знову одружується.

Він приїхав, щоб запросити батьків на вечерю з нагоди реєстрації шлюбу і повідомив, що незабаром стане батьком утретє.

Мати тільки похитала головою:

– Третя дитина? Чи не надто ви поспішаєте? Ти потягнеш, Вадиме? Орендована квартира, аліменти.

– Ну що робити, мамо, все вже сталося.

– А що ти так давно до нас не привозив онуків? Ми сумуємо.

– Ой, там то один нездужає, то другий, то Катя не в настрої. Вона сердиться на мене, і взагалі не хоче, щоб я з дітьми бачився.

– Дивно, раніше начебто все у вас було нормально з цим.

— Не знаю, може, вона сподівалася, що я повернуся, вибачення проситиму. Тож давай закриємо цю тему хоча б до весілля.

Незабаром після розпису мати Вадима зустріла колишню невістку з онуками.

Катя доброзичливо привіталася, хлопчаки буквально повисли на бабусі. Вона купила їм по морозиву, а у невістки спитала тихенько – чому вона не хоче онуків до них відпускати.

– Та я зовсім не проти, – здивувалася Катя. – Якщо у вас ще є таке бажання.

– Звичайно! Просто Вадим сказав, що ти забороняєш… ми не хотіли втручатися. Незручно. Чекали, що ви якось розберетеся між собою.

– Вадим не був у нас кілька місяців. Навіть не дзвонив. Але якщо ви хочете бачити онуків – я тільки за, вони часто згадують вас і Віру.

– Ой, можливо, у ці вихідні тоді?

– Чому ні? Давайте зателефонуємо у четвер.

… Того ж вечора Вадим приїхав додому – батько викликав на термінову розмову. Коли зрозумів про що мова, знову спробував усе звалити на колишню дружину. Мовляв, вона завжди чимось незадоволена, а тепер дітей не дає бачити.

Мати відразу викрила його в обмані:

– Навіщо ти обманюєш? Я бачила Катю, вона готова спілкуватися з нами.

Потім вступив батько:

– Може, ти поясниш нам, як вийшло так, що ти до рідних дітей носа не показуєш?

– Олена не хоче, щоб я бачився з колишньою. Вона переживає, що через дітей Катя маніпулюватиме і зможе повернути в сім’ю. Не хотів її засмучувати, сваритися не хотів, адже вона на дитину чекає.

– Тобто заради Олени, яка з тобою без року тиждень, ти вирішив забути про своїх дітей? Вони їй не потрібні, так? Вона тобі заборонила їх бачити? А аліменти платиш?

– Та ні з чого мені! Самим не вистачає!

Батько не витримав:

– Досить! Кого ти слухаєш? Це ж твої діти, ти за них відповідаєш!

– Катя сама мене з дому виставила, нехай тепер одна викручується.

Все закінчилося тим, що батько виставив Вадима зі словами: Я сам своїх онуків виховаю! Щоб ноги твоєї тут не було». Мама плакала, намагалася якось згладити кути… Віра стала на бік батька.

У результаті батьки Вадима з’їздили до колишньої невістки, домовилися, що забиратимуть онуків у гості та допомагатимуть матеріально. І щоб вона не соромилася звертатись, якщо дітям буде щось потрібно.

…Третій онук народився півроку тому. З дідусем та бабусею він ще не знайомий.

Вам також має сподобатись...

Дмитро Юрійович вирішив після вечері почитати новини. – Батьку, у мене до вас з мамою є серйозна розмова, – раптом заявив його син Микола. – І вона – термінова! – Кохана, ходи сюди, наш син з нами серйозну бесіду вести збирається! – гукнув Дмитро Юрійович дружину, яка мила на кухні посуд. – Справа в тому, що в мене є дівчина, – почав Микола. – Моя Діана вагітна, тож скоро я стану батьком, а ви бабусею й дідусем! Весілля ми не святкуватимемо. Розпишемося й поїдемо у весільну подорож. А ви поїдете з квартири… Батьки перезирнулися, не розуміючи, що відбувається

Степан одружувався з Василиною. У ЗАГСі наречену з нареченим розвели по різних кімнатах. Степанові прийшло якесь повідомлення. – Я вийду ненадовго, – сказав він своєму другу Ігорю, і вийшов з кімнати. Час минав, а Степан не повертався. Ігор глянув на годинник. – Ходіть на реєстрацію, – гукнув з-за дверей жіночий голос. – Де ж Степан? – думав Ігор. Він вийшов на вулицю, заглянув у чоловічий туалет, але Степана ніде не було… Раптом Ігор почув якийсь рух за сусідніми з туалетом дверима. Він прислухався. Точно там хтось є! Ігор різко відкрив двері й застиг від побаченого

Петро одружився з Оленою. Спочатку все було добре, а потім народився синочок Сашко, і почалося… Життя стало нудним. Жодних розваг, з друзями вже сто років не збиралися, жодних подорожей. Грошей завжди бракувало. Почалися сварки. – Сім’я тягне вниз, одні обов’язки, жодної радості! Набридло! – галасував Петро. – Не подобається, йди! – сказала Олена. – Попутного тобі вітру! І вона подала на розлучення… Батьки Петра тоді переїхали в село. Купили будинок з городом. Батько їздив на роботу в місто, а мати купила курочок, вирощувала овочі… Петро перебрався до них. Тут і почалося найцікавіше

Надія Олексіївна готувала город під посадку картоплі. Раптом вона почула, що хтось її кличе. Жінка здивувалася, відклала граблі й пішла на подвірʼя. – Ба-бу-сю-ю! – пролунав голос її внучки Ганнусі. Надія Олексіївна, побачивши Ганнусю, сплеснула руками: – Люба моя! Та що ж ти мене не попередила? У мене ж їжа стареча – каша гречана, й куряча грудка відварена. А тобі я щось смачненьке приготувала б! – Та годі тобі, бабусю, – Ганна посміхнулася. – Я дещо по дорозі купила. Я поживу в тебе на дачі трохи? – А що ж сталося? – Надія Олексіївна не розуміла, що відбувається