Життєві історії

Валентина Анатоліївна увійшла до квартири сина та невістки. – Я вам пиріжків напекла, – гукнула з порога жінка. – Дякую, – Софія взяла гостинці з рук свекрухи. – Проходьте, я вам чай зробила. Свекруха пройшла на кухню, сіла за стіл. –  Євгене, давай на балкон вийдемо, – тихенько прошепотіла синові на вухо Валентина. – Мамо, кажи тут, – відповів чоловік. – Давай вийдемо, – повторила мати. Євген зітхнув і неохоче встав із стільця. Валентина Анатоліївна пройшла слідом за ним. Опинившись на балконі свекруха почала щось голосно обговорювати з сином. Софія прислухалася до їхньої розмови і застигла від почутого

Валентина Анатоліївна у легкій ситцевій сукні у квіточку увійшла до квартири Софії.

– Ох, і спека у вас! – сказала з порога жінка. – Хоч би вікна відчинили чи вентилятор увімкнули, – додала вона і витерла з чола піт.

– Ти просто зі спеки зайшла, – визирнув у коридор Євген.

– Чому двері відчинені? Мало хто міг замість мене до вас нагрянути, – посварила сина мати.

– Валентино Анатоліївно, ви ж дзвонили нам десять хвилин тому і сказали, що прийдете, – до свекрухи, кутаючись у халат, вийшла Софія.

– Я б постукала у двері, ні до чого було відчиняти, – продовжувала бубонити жінка.

– Ви прийшли, щоб нас сварити? – усміхнулася невістка, бажаючи змінити тему розмови.

– Ні, я з іншого приводу, – пробурчала Валентина Анатоліївна і витягла з сумки поліетиленовий пакетик з пиріжками. – З лівером та капустою.

– Дякую, – Софія взяла гостинці з рук свекрухи. – У вас була якась важлива розмова, – знову нагадала дівчина.

П’ятдесяти п’яти річна жінка присіла на стілець і, поправивши сукню, поклала на коліна руки.

– За два тижні моєму синові виповнюється тридцять років. Ви ж святкуватимете? – Валентина Анатоліївна дивилася на невістку.

– Ми ще не вирішили, – розгублено відповіла Софія.

– Ювілей буває не щороку, треба святкувати! – наполегливо промовила свекруха. – Потрібно скласти меню, закупити продукти, покликати гостей. Не розумію, чому ви не ворушитеся!

– Рано ще, – Євген здивовано почухав потилицю, щиро не розуміючи, чому мати так сильно пожвавішала і зацікавилася його днем ​​народження.

– За два дні все робитимете? Ох вже ця молодь! – похитала головою Валентина Анатоліївна. – Я думаю, що непогано було б штори змінити, – додала вона і глянула у бік вікна.

Софія посміхнулася, дивуючись, як хвацько свекруха надумала командувати в її квартирі.

– У мене є голубенькі, я принесу наступного тижня, – заторохтіла жінка.

– Валентино Анатоліївно, вам не варто метушитися. Якщо ми й святкуватимемо ювілей, то не вдома, – приголомшила невістка.

– А де? – очі свекрухи стали по півкопійки. – Жодних кафе та ресторанів! Подібні заходи мають відбуватися у теплій домашній атмосфері. Готування ми все на себе візьмемо.

– Хто ми? – Поспішила уточнити Софія.

– Ти і я, – незворушно відповіла Валентина Анатоліївна.

– Ні, я не збираюся стояти весь день біля плити, а потім без ніг сидіти за столом із натягнутою усмішкою. Я, як і гості, хочу веселитися, – заперечила у відповідь невістка.

– Ого яка… багатійка знайшлася! Невже багато зайвих грошей? – насупилась свекруха, якій припали не до душі слова Софії. – Я по-іншому собі уявляла ювілей сина, але лізти не буду, вам краще знати.

На тому й вирішили. Валентина Анатоліївна зі спокійним виглядом слухала плани подружжя та не заперечувала.

Здавалося, все було обговорено, і жінка навіть упокорилася з тим, що ювілей сина проходитиме у кафе.

Збираючись йти, Валентина Анатоліївна несподівано згадала гостей.

– Що там по гостях? – несподівано спитала вона. – Скільки народу кликати збираєтесь?

— Чоловік тридцять, — поважно відповів матері Євген.

– Хто конкретно буде? – ніяк не вгамувалася мати. – Я маю знати, кого ти вирішив запросити.

– Ми ще не думали над цим, трохи пізніше вирішимо, – син спробував відвести розмову убік.

– Як це не знаєш? – недовірливо перепитала Валентина Анатоліївна. – Мені треба знати! Можливо, ми зараз і складемо список, щоб вам потім було легше запрошувати?

Жінка так наполягала на цьому, що врешті-решт Євген здався і сів складати з матір’ю список.

– Сестру двоюрідну кликати будеш? – пильно дивлячись на сина, суворо запитала Валентина Анатоліївна.

– Поліну? Ну так…

– Нема чого їй робити на твоєму ювілеї! – рішуче заявила жінка. – Зустрілася з нею випадково вчора в магазині, то вона мені наскучила. Ще та жінка, виявляється, вся у свою матір!

– Тітку Раїсу ти теж бачити не хочеш?

– Прямо з язика зняв! Так, їй теж нема чого робити на нашому святі! Нехай сидить у себе вдома разом із Поліною! – пожвавішала Валентина Анатоліївна. – До речі, я б ще кілька чоловік викреслила зі списку запрошених.

– Хто тебе ще не влаштовує? – спохмурнів Євген, бачачи, як мати увійшла у смак.

– Давай на балкон вийдемо, – прошепотіла синові на вухо Валентина Анатоліївна. – Не хочу, щоб Софія чула нас.

– Мамо, кажи вже, – напружився чоловік, не розуміючи, чому мати робить з усього таємницю.

– Давай вийдемо, – процідила крізь зуби мати і змовно кивнула у бік балкона.

Євген зітхнув і неохоче встав із стільця. Валентина Анатоліївна пройшла слідом за ним.

Як тільки вони вийшли на балкон, жінка прикрила за собою двері і, переконавшись, що невістка їх не підслуховує, промовила:

– Марію Дмитрівну теж не клич. Неприємна вона жінка, я не змогла порозумітися з нею. Знаєш, сваха якась надто інтелігентна. А я ж проста людина, мені все це чуже…

– Ти пропонуєш мені не кликати на свій ювілей тещу? – бажаючи переконатись, що він усе правильно зрозумів, уточнив чоловік.

– Саме так! Що у цьому такого? Це твій день народження, і ти сам вирішуєш, кого хочеш бачити поряд із собою, а кого ні, – схвально промовила Валентина Анатоліївна.

– За відбором гостей схоже, ніби ти вирішуєш за мене кого запрошувати, – стримано відповів Євген. – Мамо, я почув твої побажання, але нічого не обіцяю…

– Як не обіцяєш? Хіба ми з тобою не вирішили, кого точно не буде? – Жінка невинно заплескала очима.

– Ні, не вирішили. Я сам розберуся, кого запрошувати, бо так скоро дійде до того, що ти й Софію не захочеш бачити, — роздратовано промовив чоловік і, відчинивши двері, зайшов у квартиру.

Валентина Анатоліївна з незадоволеним обличчям увійшла за ним. За її похмурим виразом обличчя було зрозуміло, що мати розчарована розмовою.

– Я піду, і так вже у вас затрималася, – дуже швидко жінка збиралася додому.

За два дні до ювілею мати зателефонувала синові і поцікавилася, чи не передумав він кликати сестру, тітку та тещу.

– Мамо, ні, я не передумав…

– Тоді я не прийду! Ось як вийшло, так? Ви нічого без мене святкувати не збиралися, а в результаті мене самої і не буде на ювілеї у власного сина, – скривджено схлипнула Валентина Анатоліївна.

– Тобі ж ніхто не забороняє приходити, – нагадав матері Євген. – До того ж на своє свято ти будеш мати можливість не кликати всіх, хто буде в мене. Я не можу взяти і з надуманих причин не запросити тих людей, з ким спілкуюся.

– Я не прийду, – сказала жінка і поклала слухавку.

Однак у суботу таки заявилася в кафе з подарунком, вдавши, що не було жодної розмови.

Вам також має сподобатись...

Марина готувала обід на кухні, коли почула вигуки на подвір’ї. – Дядько Іван! Вам знову лист! Марія вибігла на двір і побачила листоношу Катерину. – Який ще лист? – запитала вона. – Ой, тітка Марія, це ви? – здивувалася Катерина. – А дядько Іван вдома? – Немає його. Що за лист? – перпитала Марія. – Не знаю, – знизала плечима листоноша. – Я вам його залишу. Марія забрала лист і швидко повернулася в будинок. Жіноча цікавість взяла гору і Марія вирішила відкрити його, прочитали його і застигли від прочитаного

Настя насмажила картоплі, запекла ароматну курочку, і стала чекати чоловіка з роботи. На годиннику була майже десята, але Андрія все ще не було. – Що ж це таке? – запереживала дружина і набрала номер чоловіка. Телефон Андрія не відповідав. Настя обдзвонила всіх його та друзів, ніхто не знав де Андрій. Чоловік з’явився за кілька днів. Прийшов і почав збирати речі. – Може, поясниш хоч щось? – тихо запитала Настя, до кінця не розуміючи, що відбувається. І Андрій все розповів… Розповів те, що Настя навіть у поганому сні уявити собі не могла

Роман з Анжелою зустрічалися кілька місяців, і молодик зробив їй пропозицію. Дівчина з радістю погодилася. Анжела мріяла про розкішне весілля в найкращому ресторані і з великою кількістю гостей. Щоб на столах стояли шикарні страви, щоб обов’язково була жива музика! – Добре, хочеш розкішне весілля, буде по-твоєму, – погодився Роман. – Але доведеться назбирати грошей. – Давай назбираємо, які проблеми?! – відповіла Анжела. Пів року Роман збирав гроші на розкішне весілля. – Анжелочко, нам доведеться перенести весілля, – раптом сказав Роман. – Чому це?! Що трапилося?! – ахнула дівчина. Вона дивилася на нареченого й не вірила своїм вухам

Ольга, замішувала тісто на пиріжки, як раптом у двері подзвонили. Вона витерла руки від борошна і пішла відкривати. На порозі з валізами стояв Іван! Її колишній чоловік Іван, якого вона не бачила вже купу років… – Можна? – нарешті сказав він. Ольга не знала, що й думати