Життєві історії

Катя з чоловіком Євгеном вирішили якийсь час пожити в його батьків. Дівчина зазирнула в холодильник і взялася готувати вечерю. Продуктів у свекрухи було мало. Через сорок хвилин запіканка з макаронів і фаршу була готова. Щойно Катя дістала її з духовки, як пришов Євген і його батько. – А що це в нас пахне? – принюхався свекор. – Здрастуйте, Іване Петровичу, – вийшла з кухні Катя. – Я вечерю приготувала. – Привіт, Катерино, ну зараз оцінимо! Іринко, виходь! – гукнув він дружину. – Подивимося, чим нас нова господиня годуватиме, – Ірина Анатоліївна зайшла на кухню. Вона глянула на стіл і руками сплеснула від побаченого

– Євгене, а нам обов’язково їхати до твоїх? – Катя неохоче складала свої речі у валізу.

– Катрусю, ти ж розумієш, що нормального ремонту не вийде, якщо ми тут житимемо, – чоловік присів перед нею навпочіпки і взяв її за руки. – Потерпи трохи. Я постараюся закінчити якнайшвидше.

– Ну гаразд, – вона зітхнула. – Потерплю, хай вже.

Катя не бачила батьків чоловіка із самого весілля. Там вони здалися їй зарозумілими людьми з недоречною іронією і навіть сарказмом. І тепер вона навіть уявити не могла, як житиме з ними якийсь час. А жити в них все одно доведеться.

Вони спробували з чоловіком робити ремонт у квартирі і жити там, але це було великою помилкою. Всі речі, весь одяг, все було в пилюці, як не вкривай. Тому переїхати до батьків чоловіка було єдиним правильним рішенням, адже батьки Каті жили в іншому місті.

Хазяїв удома не було, коли Євген і Катя приїхали до них. Син заздалегідь обговорив з батьками, яку кімнату вони займуть, і Катя спокійно розпаковувала речі. Можна було, звичайно, приїхати на вихідних і не брати на роботі відгул, але Каті дуже не хотілося, щоб у цей момент вдома хтось був.

Вона вже розкладала одяг у шафі, як з роботи повернулася свекруха, Ірина Анатоліївна. Євген поїхав по комп’ютер, тож Катя зустрічала свекруху вдома одна.

– Катрусю, привіт! Ви вже приїхали? – запитала вона очевидну річ, чим збентежила невістку.

Якщо вони тут, значить, приїхали. А як інакше?

– Здрастуйте, Ірино Анатоліївно, ми, справді, вже приїхали, – зітхнула Катя, відчуваючи, що буде їй тут нелегко.

– А що ти нічого не приготувала? Весь день вдома, а вечеря не готова! – свекруха зайшла на кухню і зазирнула у порожні каструлі.

– Вибачте, я якось і не подумала хазяйнувати на вашій кухні, – Катя трохи здивувалася від такої заяви.

– Ну-у, – промовила Ірина Анатоліївна. – Мені здалося, що мій син взяв за дружину дівчину, яка думає. Це ж елементарно – приготувати вечерю на всю родину, коли ти маєш вільний час.

– А він в мене був? Ми тільки перестали розбирати речі. От і маєш – тільки приїхали і одразу з претензій починають! – здивувалася Катя, але нічого вголос не сказала.

– Я можу зараз щось приготувати, – Катя прийшла до свекрухи на кухню.

– От і чудово! Бо я так втомилася. Піду, відпочину. А кухня у твоєму повному розпорядженні, – Ірина Анатоліївна розвернулася й залишила невістку куховарити.

– Що це таке?! – обурено бурмотіла собі під ніс Катя. – Не встигли приїхати, як одразу роботу дали. Могли б і накрити стіл до нашого візиту.

Вона зазирнула в холодильник. Прикинула, що можна приготувати з наявного набору продуктів, і взялася за справу. Провівши ревізію кухонних шафок, вона зрозуміла, що готувати тут не дуже то й люблять. Зі спецій – тільки чорний перець і сіль.

Через сорок хвилин запіканка з макаронів і фаршу, посипана тертим сиром, була готова. Тільки вона дістала її з духовки, як повернувся Євген і його батько.

– Ось, зустрілися внизу біля під’їзду, – свекор поплескав сина по плечу й принюхався. – А що це в нас пахне?

– Здрастуйте, Іване Петровичу, – вийшла з кухні Катя. – Я вечерю приготувала.

– Привіт, Катерино! – здавалося, він був радий бачити невістку. – Пахне смачно! Зараз оцінимо! Іринко, виходь! – гукнув він дружину. – Чоловік повернувся з роботи! Ти чого не зустрічаєш?

– Та ось, хотіла вечерю приготувати, а Катерина вже кухню зайняла, – свекруха незадоволено вийшла з кімнати. – Доброго дня, любий!

Вона поцілувала чоловіка в щоку.

– Привіт, синку! – поцілувала вона сина.

Катя так і стала від почутого. Мало того, що їй сказали, що байдикує, а потім сказали готувати вечерю, а тепер ще й, виявляється, вона сама зайняла кухню.

– Ну, ходімо, подивимося, чим нас нова господиня годуватиме, – Ірина Анатоліївна перша зайшла на кухню.

Вона глянула на стіл і руками сплеснула від побаченого.

– Ох ти ж! Їжа бідняків! – жінка понюхала запіканку.

– Зробила з того, що в хаті знайшла, – знизала плечима Катя.

– Так треба було в магазин сходити. Чи знову не подумала? – з ноткою єхидства сказала свекруха.

– А я поїм! – Іван Петрович, потираючи руки, сів за стіл. – Катрусю, дай мені шматочок.

– Я теж буду! – підтримав батька Євген. – Пахне смачно!

Катя поклала на тарілки по шматку запіканки і поставила перед чоловіком і свекром.

– Непогано живуть бідняки, якщо так харчуються, – сміявся батько. – Ірино, їж, бо ми з Євгеном зараз все зʼїмо і тобі не залишиться.

– Ну гаразд, спробую шматочок, – свекруха сіла за стіл, чекаючи своєї порції.

Каті нічого не залишалося робити, як обслужити і її. Ірина Анатоліївна з побоюванням, наче їй підсунули невідому страву, відламала шматок, розжувала.

– Ну, їсти можна, – сказала вона. – Але краще б у магазин сходила.

– Мамо! – Євген з докором глянув на матір і похитав головою.

– А що я? Я нічого! – знизала та плечима, доїдаючи макарони.

Катя вирішила поки не вступати в суперечку, і подивитися, як будуть іти справи у цій сім’ї далі.

А далі було нічим не краще!

Ірина Анатоліївна всіляко намагалася підкинути невістці всі домашні справи та обов’язки.

– Катрусю, – ласкаво починала вона вранці, коли Катя збиралася на роботу. – Зайди після роботи у супермаркет, купи за списком.

І давала їй довжелезний список. Катя спочатку поклала папірець у кишеню не дивлячись. Але потім, читаючи нескінченний список того, без чого, виявляється, не можна прожити, хоча раніше якось жили, надіслала його Євгену.

– Катю, це що? – зателефонував він їй, коли вперше отримав повідомлення.

– Це те, що твоя мама попросила мене купити й принести після роботи, – спокійно пояснювала Катя чоловікові.

Євген обурювався і привозив усе це сам.

Далі – більше. Катя не могла побути у ванній зайвих дві хвилини. Причому вона завжди чекала, коли свекруха звільнить її, а вже потім заходила. І обов’язково через п’ять хвилин, тій прямо необхідно було потрапити всередину.

– Катрусю, мені на секунду, забрати дещо, я поспішаю! – стукала вона у двері, коли Катя стояла в душі.

Каті доводилося вилазити, загортатися в рушник і відчиняти двері свекрусі. Та заходила, дивилася докірливо на мокру підлогу, вдавала, що щось шукає.

– Ой, я ж зовсім забула! Я ще вчора переклала в сумку. Можеш продовжувати. Так, тільки не забудь протерти підлогу, не вистачало ще сусідів залити, – і задоволена виходила з ванної, залишаючи там сердиту невістку.

Могла також Ірина Анатоліївна зайти вранці в кімнату до молодих без запрошення, коли Катя була там одна.

– Ось, вирішила штори випрати, – збентеживши невістку, лізла вона на стілець.

Потім, ніби одумавшись, поверталася до Каті.

– Катрусю, ти візьми сама, попери. Чого це я у вашу кімнату лізтиму?!

І виходила з кімнати. Катя, як стояла з однією ногою в панчохах, так і лягала здивовано на ліжко.

Іван Петрович теж не відставав: взяв звичку відправляти Катю до холодильника по напої.

– Тату, та я принесу, – Євген поривався встати з дивана, де вони сиділи з батьком і дивилися футбол чи якусь спортивну передачу.

– Ти що, синку, сиди! Зараз найцікавіше розпочнеться! А Катрусі нецікаво дивитися, як купа мужиків за одним м’ячем по всьому полю бігає. Так, Катрусю? – свекор підморгував Каті, і вона йшла до холодильника.

А потім Каті набридло. Зрештою, не з власної волі вони захотіли жити у батьків чоловіка. Вони самі запропонували, хоча можна було орендувати на час ремонту невелику квартирку, але Ірина Анатоліївна строго сказала:

– Ви що?! У нас що, куточка для дітей не знайдеться? Ось ще, гроші витрачатимете на орендоване житло. Поживете у нас, ми посунемося.

От і сунулися. Каті казали робити все по господарству, заходили в особистий простір, критикували майже все, що вона робила. Євген заступався за неї, але не завжди був свідком витівок матері. А Катя скаржитися не любила. Але терпінню, навіть такому, як у неї, теж приходить кінець.

Отримавши вкотре список покупок, вона розгорнула його, пробігла очима і повернула свекрусі.

– Вибачте, Ірино Анатоліївно, я не зможу купити все це. Чому б вам самій не прогулятися в магазин? – Катя була абсолютно серйозна.

– Катрусю, я втомлююся після роботи, – свекруха здивувалася від такої заяви.

– А ким, нагадайте, ви працюєте? – невістка насупилася, вдаючи, що намагається згадати. – А, згадала! Адміністраторкою в перукарні! Справді, втомлюєтеся! Бо ж цілий день слухавку піднімати, і по клавішах на комп’ютері стукати треба.

А що я? Подумаєш, цілий день на ногах, по заводах і будовах бігаю! Чого б і в магазин не піти? Я ж не втомлююся зовсім.

Свекруха мовчки забрала список. І навіть якось шанобливо подивилася на невістку.

Іншим разом, коли Ірина Анатоліївна почала лізти у ванну, коли там була Катя, невістка гукнула їй з душу:

– У сумці! Шукайте все у сумці! Інакше я заллю сусідів!

Свекруха і на це не відреагувала. Але коли Катя зайшла у кімнату до батьків чоловіка без запрошення й почала знімати штори, Ірина Анатоліївна не витримала.

– Катерино, ти що собі дозволяєш?! – натягнувши ковдру до підборіддя, обурилася вона.

– Та ось, думаю, чого це я, у нашій кімнаті штори випрала, а у вашій ні. Вирішила виправити ситуацію, не чекаючи, коли ви мене скажете.

– Ти чому лізеш не постукавши у нашу кімнату?!

– А хіба ви не так робите? – здивувалася Катя. – У мене хороший вчитель!

– Гаразд, я зрозуміла, – Ірина Анатоліївна посміхнулася. – Ну, молодець! Нічого не скажеш. А чого раніше терпіла?

– Сподівалася, що у вашого чоловіка жінка, яка думає, – усміхнулася теж Катя.

– Катерино, не будь єхидною! – засміялася свекруха.

Увечері Іван Петрович за звичкою хотів відправити Катю до холодильника.

– Катрусю, баночку пінного мені не принесеш? А то тут зараз наші гратимуть.

– Вибачте, Іване Петровичу, мені дуже подобається дивитися, як купа мужиків ганяє м’яч по полю. Ось якби ви не акцентували на цьому увагу раніше, я так і носила б вам напої, як безкоштовний офіціант. А тепер – вибачте. Або не пийте, або йдіть самі. У мене – футбол! А у вас ще один офіціант є, – вона кивнула на Євгена, який щосили намагався не розсміятися.

– Я сходжжу! – засміявся Євген. – Катю, тобі теж принести?

– Ні, дякую, нам з Іриною Анатоліївною краще ігристого. Так, Ірино Анатоліївно? – переможно посміхнулася Катя.

Свекруха жартівливо закотила очі, розуміючи, що краще більше ніколи не сваритися…

Вам також має сподобатись...

Денис із Ліаною вирішили всиновити малюка. Це був дуже складний вибір. Ліана хвилювалася так, як ніколи в житті. – До кого серце потягнеться, того й виберемо, так, коханий? – запитала за сніданком жінка. – Денисе я дуже хвилююся! – Нічого, ми впораємося, – відповів Денис, обіймаючи дружину. – Все буде добре. Поїхали вже… Ганна Георгіївна, так звали завідувачку будинку малюка, зустріла Дениса з Ліаною у фойє. – У нас діти виховуються від народження до трьох років, – розповідала вона. – Ну ходімо, покажу вам все… Вони не встигли підійти до дверей дитячої кімнати, як раптом застигли від побаченого

Ірина готувала вечерю, коли з роботи повернувся чоловік і поклав на стіл конверт із зарплатою. – Це все? – здивувалася Ірина. – Тобі скільки не дай – все мало, – буркнув Олег. – Я давно помітила, що ти даєш мені менше грошей, – вона кивнула у бік купюр на столі. – Може, поясниш, причину? – А чому я маю пояснювати? – спитав Олег байдужим тоном. – Видно, доведеться мені до вашої бухгалтерії зателефонувати, – сказала Іра. – Не смій! – не витримав Олег. – Що, переживаєш, що правду дізнаюся?! – єхидно процідила дружина. – Яку ще правду? – Олег здивовано дивився на дружину, не розуміючи, що відбувається

– Мамо! Як ти могла так вчинити зі мною! – вигукнула Настя, тільки-но зайшла в квартиру. Вона якраз повернулася із зустрічі з батьком, з яким Наталка була в розлученні вже близько десяти років. – Доню ти про що? – Наталка відволіклася від ноутбука, і вийшла до доньки. – Не прикидайся, тато мені все розповів! – мало не плачучи сказала Настя. – Розповів, як ти мене обманюєш! – Доню, та про що ти? Про який обман ти говориш? – округлила очі Наталя. Настя хвилинку помовчала, зібралася з думками і все розповіла матері. Наталя вислухала доньку і аж присіла від почутого

Ганна з чоловіком вирішили відвідати доньку та зятя у місті. Взяли сільських гостинців і вирушили в дорогу. За декілька годин були на місці. Чоловік Ганни припаркував машину біля підʼїзду, взяв сумки з гостинцями і разом з дружиною піднялися до квартири дочки. Ганна постукала у двері, за хвилину донька їм відкрила. – Доню, що сталося? – одразу запитала Ганна, побачивши, що донька вся в сльозах. – Це через вас! – вигукнула дочка. – Від мене чоловік пішов, через вас! – Як через нас? А ми тут до чого? – Ганна здивовано дивилася на доньку, нічого не розуміючи