Життєві історії

Людмилу відпустили з роботи на три години раніше. Але додому повертатись зовсім не хотілося. – Зараз прийду додому, і знову Зінаїда Павлівна діставатиме мене своїми причіпками, – думала жінка по дорозі додому. За роздумами жінка не помітила, як дісталася своєї квартири. Людмила відкрила двері своїм ключем, зайшла в коридор. Раптом з кухні долинули голоси. Зінаїда Павлівна щось активно обговорювала з сином. Людмилі стало цікаво, що ж так завзято пояснює свекруха Віктору. Вона тихенько причаїлася в коридорі, прислухалася до розмови і аж рота відкрила від почутого

Запах смажених котлет із цибулею огорнув собою всю квартиру. І проник навіть у спальню. Людмила не переносила, коли у спальні пахло їжею. Знедавна Зінаїда Павлівна переїхала до них із чоловіком. Свекруха хоч і не була жінкою з анекдотів про невістку і свекруху, але мала дивовижний талант діяти Людмилі на нерви. І жити із цим подразником під одним дахом Людмилі зовсім не хотілося.

– Людо, ну що ти як дитина? – сказав їй Віктор, коли повідомив цю чудову новину. — Мама поживе у нас трохи, доки ремонт не закінчить.

— Знаю, Вітя, знаю. І я все розумію. Але… — Людмила затнулась. — Пошукали б, може, інший варіант. Квартиру зняли б.

— Людо, ти уявляєш, скільки це коштує? У нас немає таких грошей! Та й мама не погодиться, я її знаю. Вона в нас горда, не хоче бути тягарем

Віктор підійшов до вікна.

– Машина вже біля під’їзду, – промовив він, не повертаючись, – Піду зустрічати.

Людмила зітхнула. Робити нема чого, треба зустрічати гостю. Зінаїда Павлівна увійшла до квартири, гордо несучи свої нечисленні пожитки.

— Ну ось, приймайте, — голосно промовила вона, оглядаючи коридор, — Ох, і квартирка у вас маленька.

Людмила промовчала.

— Люда тобі підготувала кімнату, — сказав Віктор.

Перші дні спільного проживання нагадували Людмилі якесь випробування. Варто зробити невірний крок — і все, свекруха заводилася.

— Людо, а що це ти Віті на вечерю приготувала? — якось сказала Зінаїда Павлівна, з підозрою розглядаючи салат.

— Це грецький салат, — відповіла Людмила, намагаючись тримати себе в руках.

– Грецький? – Зінаїда Павлівна недовірливо примружилася. – А де ж у ньому ковбаса? Греки що, ковбасу не їдять? І навіщо стільки трави накришили?

Віктор жував несмачний, на думку Зінаїди Павлівни, салат. Він вже звик до щоденних кулінарних баталій і вважав за краще не втручатися.

Дні тяглися за днями, і Людмила з гіркотою розуміла, що гостювання свекрухи трохи затягується. Ремонт у квартирі свекрухи йшов повільно, а розмови про переїзд Зінаїда Павлівна наполегливо ігнорувала.

Терпіння Людмили тануло з кожним днем. До гастрономічних примх свекрухи додалися й інші «принади» спільного проживання. Зінаїда Павлівна керувала прибиранням, пранням. Та ще й меблі почали переставляти. Не рішучі спроби Людмили відстояти своє право на особистий простір руйнувалися.

— Людо, ну що ти як маленька, — буркнула Зінаїда Павлівна, перекладаючи вкотре чашки у шафі. — Я ж хочу якнайкраще. Ось у нас із покійним чоловіком…

І починалася довга розповідь про те, як було влаштовано все в них із чоловіком в ідіальному житті. Людмилі в такій розмові відводилася роль невдахи учениці, яка вічно робить щось не так.

Віктор, втомлений від вічних жіночих розбірок, намагався якомога рідше з’являтися вдома. Пропадав на роботі до пізнього вечора, а на вихідні їхав на рибалку з друзями.

Людмила почала готувати вечерю, Зінаїда Павлівна сіла навпроти неї і, спостерігаючи за кожним її рухом, знову почала давати непрохані поради:

— Ну, що ти цибулю так дрібно ріжеш! Півкільцями взагалі краще, щоб смак був.

І тут Людмилі набридло.

– Слухайте, не подобається, тоді самі готуйте! — роздратовано кинула вона і вийшла в коридор. Там начепила куртку і вирішила прогулятись.

Гучно гримнувши дверима, Людмила побігла сходами. Свіже повітря трохи остудило її, але не розвіяло гніву. «Не можу більше! Просто не можу! – думала вона, нервово крокуючи вулицею. – Це мій дім, зрештою! Чому я маю закривати на це очі?!

Людмила купила морозиво і довго блукала парком, намагаючись не думати про те, що її чекає вдома. Повернулася вона вже пізно ввечері. Віктор сидів перед телевізором. Похмурий

– Де ти була? – Запитав він, не відволікаючись від екрану.

– Гуляла, – буркнула Людмила.

— Знов посварилися? – Віктор зітхнув. – Людо, ну скільки можна? Потерпи трохи, мати не спеціально, вона просто звикла командувати.

— А я що, маю закривати очі і мовчати? – обурилася Людмила. – Це мій будинок теж! Чому я маю жити за її правилами?!

— Людо, не починай… — Віктор втомлено потер лоба. – Давай не будемо про це.

– Ні, давай будемо! – Людмила завелася ще більше. – Чому ти завжди приймаєш її бік?!!

— Та тому що не хочу сваритися з матір’ю! – раптом сказав Віктор. – Невже ти не можеш заради мене потерпіти?

– А я твоя дружина! Про мій комфорт ти взагалі не думаєш?

Тут у кімнату зайшла Зінаїда Павлівна.

— Що ви сваритеся тут, як на базарі? – суворо запитала вона. – Вітя, вечерю хоч поїж? Я тобі залишила на столі.

Віктор мовчки підвівся і пішов на кухню. Зінаїда Павлівна кинула на Людмилу несхвальний погляд і пішла за ним.

Людмила, не кажучи жодного слова, пройшла до спальні.

Наступного дня з роботи її відпустили на три години раніше. Але додому повертатись зовсім не хотілося. Людмила вже почала було подумувати, чи може їй переїхати? А то вже зовсім від свекрухи життя немає.

– Дружина в тебе зовсім від розпустилася! – голос Зінаїди Павлівни звучав схвильовано. – Ти ж чоловік, Вітя, голова сім’ї!

– Мамо, ну що ти таке кажеш? – Голос Віктора звучав стомлено. – Люда гарна дружина, просто…

– Гарна? – зупинила його Зінаїда Павлівна. – Та вона тебе зовсім не поважає! Вчора насварилася, дверима гримнула… А як вона зі мною розмовляє! Ти чув би!

— Мамо, ну Люда просто втомилася, — спробував заперечити Віктор. — У неї на роботі завал, та й ти…

— Що я? — голос Зінаїди Павлівни став пронизливим. – Я їй слова поперек сказати не можу! Я ж тільки добра їй хочу! Вітя, — продовжувала Зінаїда Павлівна, — ти маєш із нею серйозно поговорити!

Жінці треба показувати, хто у хаті господар! Ось Таня, — багатозначно промовила Зінаїда Павлівна, згадуючи колишню дівчину Віктора, — завжди мені казала, що мене дуже поважає.

— Мамо, — спробував заперечити Віктор, — ми ж не будемо зараз про Таню?

— Хороша дівчинка. Не те, що…

Людмила, слухаючи цю розмову з коридору, відчула, як усередині її закипає образа. «Гарна дівчинка, Таня, — пирхнула вона про себе, — поважає вона її… Та я тут вже не людина, а якась хатня робітниця!»

Вона схопила телефон і, не роздумуючи, зателефонувала до своєї подруги Каті. Вони не бачилися кілька тижнів, але зараз Людмила відчувала, що їй просто необхідно виговоритися.

– Катю, привіт. Ти зайнята?

– Привіт, Людо! Ну, як сказати… А що таке?

— Слухай, а можна я до тебе на пару днів переїду?

— Ого, щось серйозне? Звісно, ​​приїжджай. Можеш прямо зараз.

– Дякую, Катю.

— Не хвилюйся, давай приїжджай. Все обговоримо.

Людмила швидко зібрала сумку, кинула туди найнеобхідніше. Більше вона не могла перебувати під одним дахом з Віктором та його матір’ю. Коли Людмила вже була біля дверей, Віктор, що повернувся з кухні, помітив її:

— Людо, а ти що не на роботі? — і тут чоловік глянув на сумку. – Ти куди зібралася?

– До Каті. Поживу в неї.

— Людо, почекай. Це через маму?

— А через кого ще? – Людмила різко обернулася. — Ти не хочеш це визнати, але жити з нею стало нестерпно. Я більше не можу.

– Людо, ну що ти …

— Нічого, — Людмила одягла куртку та взяла сумку та вийшла з квартири.

У Каті Людмила нарешті змогла розслабитись. Подруга, як і обіцяла, зустріла її із відкритими обіймами.

— Я б на твоєму місці теж не витримала, — сказала Катя, коли Людмила розповіла про Зінаїду Павлівну. — Це ж не життя! Та в мене б давно нерви здали!

Людмила усміхнулася вперше за довгі дні. З Катею було легше. Хоч хтось розумів її.

— Що робитимеш далі? – Запитала Катя, наливаючи чай.

— Поки що не знаю, — відповіла Людмила. — Нехай там без мене живуть, побачимо. Як їм без мене буде.

Катя кивнула.

І тут якось увечері їй зателефонував Віктор.

— Людо, мама просить, щоб ти повернулася.

– Вона? Просить? – не повірила Людмила.

— Так, — зітхнув Віктор. — Зрозуміла, що перегнула.

Людмила замовкла, обмірковуючи почуте.

— Мама дуже переживає. Загалом їй погано.

На душі в Людмили тьохнуло. Незважаючи на все, Зінаїда Павлівна залишалася для неї близькою людиною.

– Що з нею? — стривожилась вона.

— Тиск, — зітхнув Віктор.

Людмила заплющила очі.

— Гаразд, я приїду, — сказала вона.

Повернувшись додому, Людмила застала Зінаїду Павлівну, що сидить на дивані. Бабуся виглядала пониклою. Побачивши Людмилу, вона звела очі.

— Людоч, — голос Зінаїди Павлівни тремтів, — пробач мені, стару не розумну. Неправа я була. Не хотіла я вас з Віктором посварити.

Людмила мовчки присіла поряд.

— Я просто звикла,— продовжувала Зінаїда Павлівна,— що все, по моєму, має бути. Ось і лізла не у свою справу. Вибач, якщо зможеш.

— Гаразд, — зітхнула Людмила. – Все вже добре.

Життя, звичайно, не стало ідеальним. Зінаїда Павлівна, як і раніше, ні-ні та й вставляла свої зауваження. Але тепер і вона, і Людмила намагалися бути терпимішими один до одного.

Вам також має сподобатись...

Вітя прокинувся після святкування Нового року. Випив стакан води, відкрив холодильник і здивувався – стільки їжі залишилося. – І що тепер робити? Зіпсується ж, – видихнув чоловік і пішов у спальню. – Рито, ти бачила, скільки всього залишилося після вчорашнього застілля? – запитав він у дружини. – Угу, – пробурчала жінка. – І що з усім цим робити? – запитав Віктор. – Щось зʼїмо, а щось викинемо, – відповіла Рита. – Слухай Рито, у мене тут виникла одна ідея, – якось підозріло сказав чоловік. – Яка ідея? – Рита сіла на ліжку. І Віктор розповів дружині свій задум. Рита вислухала чоловіка і застигла від почутого 

Катя повернулася з роботи додому. Дівчина переодягнулася і відразу взялася за приготування вечері, коли на кухню зайшла її мама. – Катю, нам потрібно серйозно поговорити, – раптом почала мама. – Присядь на хвилинку! Катя сіла на крісло навпроти матері. – Я тобі забороняю зустрічатися з твоїм Андрієм! – почала розмову мама. – Як забороняєш? Чому? – не розуміла Катя. – Ти знаєш, що він робить за твоєю спиною? – несподівано сказала мама. – Ні, не знаю! Ти про що? – здивувалася Катя. І мама все їй розповіла. Катя вислухала маму і застигла від почутого

До Марійки приїхала з села її сестра Ірина. Вона попросилася пожити в неї. – У нас немає місця, – сказала Марійка. – Отак значить, сестро! – обурилась Ірина і пішла, гримнувши дверима… Через три місяці Марійка випадково зустріла Ірину. Було помітно, що та вагітна. – Ти збиралася в мене з дитиною жити?! – здивувалась Марійка. – Збиралася! – раптом сказала Ірина. – Дитина має жити біля батька. – Так ідіть до батька малюка, – сказала Марійка. – Я тут при чому? Ірина раптом голосно розсміялася. – Так ти нічого не знаєш? – запитала вона. Марійка дивилася на сестру й не розуміла, що відбувається

Ганна та Олексій снідали на кухні, коли до них зайшов їхній син Микола. – Сьогодні ввечері я познайомлю вас із моєю Оксаною. Я її люблю, і ми збираємось одружитися, – радісно сказав він. – Ну нарешті! – вигукнули в обидва голоси батьки. Микола зібрався і пішов, а батьки взялися за святкову вечерю. Коли все було готово, пролунав дзвінок у двері, і Олексій Сергійович поспішив зустрічати гостей. Ганна Петрівна ще раз оглянула стіл, і теж вийшла в коридор. Жінка глянула на майбутню невістку, і аж рота відкрила від подиву