Історії жінок

Ганна Дмитрівна набрала номер доньки Тані. – Мамо, тільки кажи швидко, щось термінове?! – сердито запитала донька. – Ні, ні, Таню, нічого термінового, так, хотіла дізнатися, як у вас справи? – відповіла Ганна Дмитрівна. – Справи не дуже, мамо, я потім передзвоню! – сказала дочка. – Все, бувай… Таня подзвонила через три дні. – Мамо, ти вибач, я зовсім закрутилася, – сказала вона. – Все добре, доню, ти за мене не хвилюйся! – відповіла Ганна Дмитрівна. – А мене тут у гості в село запросили. Як думаєш, їхати? – Мамо, яке ще село?! – ахнула Таня. – Хто тебе запросив? Донька не розуміла, що відбувається

Ганна Дмитрівна вийшла з поліклініки і мало не розплакалася!

Очі бачать погано, ноги майже не йдуть, та ще й схудла – апетиту зовсім немає.

І до якого лікаря не підеш, все щось пишуть, пишуть, а до пуття нічого не говорять. І мазі і краплі, що виписують, не допомагають, хоч плач!

– Ви мені хоч лікування якесь призначили б? – попросила Ганна Дмитрівна.

– Та яке ж вам тепер лікування? Немає від старості ліків, ну не придумали ще, – сімейна лікарка сказала цей їй весело так і голосно, мабуть вирішила, що вона й чує погано. – Сил у вас життєвих мало, взагалі хоч є кому доглядати за вами?

Ганна Дмитрівна аж почервоніла від цих слів.

– Мені взагалі-то всього сімдесят два!

Лікарка подивилася на неї здивовано, а потім в її картку, потім знову на Ганну Дмитрівнує

– Ну всі по-різному старіють, та й сімдесят два це що, мало, чи що? Це вже кому скільки відміряно, – весело сказала вона. – То хто там наступний?

Ганна Дмитрівна вийшла на вулицю розгублена. Напевно права лікарка. Ну що вона хоче? Досить вже, пожила на цьому світі. Настав час і молодим місце звільнити…

Вона набрала номер доньки, хоч навіть не знала, що їй і сказати. У Тані й без неї турбот вистачає!

– Мамо, тільки швидко кажи, мені зараз ніколи, у тебе щось термінове? – сердито запитала донька, і Ганна Дмитрівна так само швидко їй відповіла: – Ні, ні, Таню, нічого термінового, це я так, хотіла дізнатися, як у вас справи?

– Справи не дуже, мамо, ти ж знаєш, я потім передзвоню! – ще більше розсердилася дочка. – Все, бувай!

Ганна Дмитрівна машинально кивнула в порожнечу і поклала телефон в кишеню пальто.

І справді щось немає у неї сил життєвих, видно права була лікарка з поліклініки.

Три роки тому донька з онуком у інше місто поїхали. Таня вирішила, що в їхньому містечку немає перспективи. Ні навчання тут для Андрія нормального немає, ні роботи для неї.

Ганну Дмитрівну Тетяна вмовила продати їхню квартиру, а їй кімнатку купили.

А коли вони у місті влаштуються, то її до себе заберуть.

Але все пішло не зовсім так, як хотілося, ось Таня й нервувала. Квартиру їм вдалося купити лише у передмісті.

Вчитися Андрій зміг тільки на платному, а зарплата у Тані виявилася меншою, аніж вона думала.

Нелегке міське життя!

Спочатку Ганна Дмитрівна не переживала, хоча й сумувала. Донька Андрійка одна виховувала і Ганна Дмитрівна їй у всьому допомагала.

Але потім її огорнула порожнеча…

Та ще й у другій кімнаті квартири оселився син її власника. Схоже, він батькам набрид, ось його й відселили. Хлопець хамовитий, друзі до нього ходять постійно, музика на всю.

Ганні Дмитрівні довелося навіть продукти зі свого холодильника у кімнаті ховати. Молодь у неї не розбираючись їжу тягає, спробуй з ними порозумітися, кажуть переплутали.

Тож Ганну Дмитрівну ноги й не несли додому. Ішла вона, кутаючись у пальто, і думки її були безрадісні. Вона й сама не помітила, як ноги привели її до їхнього старого будинку. До того, в якому вона Тетянку виховала, а потім і Андрійка туди ж Таня з пологового привезла.

Сіла Ганна Дмитрівна на лавку поряд із будинком. Вікна її колишньої квартири світяться, видно, як там люди ходять.

І на мить їй навіть привиділося, що її Таня підійшла до вікна, відсунула штору і вдивляється в темряву, ніби про неї згадала!

Ганна Дмитрівна повела плечима від холоду і закрила сильніше пальто.

І раптом вона почула якийсь звук. Жінка обернулася – ну треба ж, на самому краю лавки з іншого боку сидів якийсь літній чоловік.

І як це вона його одразу не помітила?

Хоча чого дивуватися, темно, а чоловік спить, він схоже гульбанив, треба йти швидше!

Ганна Дмитрівна встала і вже відійшла, але чоловік знову видав той дивний звук і наче щось сказав. Вона повернулася, підійшла ближче і почула:

– Допоможіть, недобре мені! Будь ласка допоможіть…

Ганна Дмитрівна швидко дістала свій телефон і викликала швидку.

– Це ваш чоловік? Де його документи? Ви поїдете з нами чи ні? – поки незнайомця заносили на ношах в машину швидкої, розпитував лікар.

І Ганна Дмитрівна розгубилася і сіла у машину швидкої.

– Вашому чоловікові пощастило, ще б трохи і ми б його не врятували, – сказав лікар у лікарні. – Можете його забирати, у нас лікарня переповнена, а він уже отямився, все минулося.

– Ви вибачте, голова щось закрутилася, дякую вам! – кивав усім чоловік.

Він вийшов слідом за Ганною Дмитрівною.

– Вибачте, навіть не спитав, як мою рятівницю звуть?

– Ганна Дмитрівна.

– Ганнуся значить? А я Микола, ну Микола Миколайович, якщо повністю, я то я схоже старший, мені вже сімдесят п’ять!

Ганна Дмитрівна вперше за цей день усміхнулася – Ганнуся! Не пам’ятала вона, коли її так і називали. І спитала його:

– Ви як почуваєтеся? Давайте я вас проведу?

– Та мене нікуди проводжати, так вийшло! – засміявся Микола Миколайович. – До сина в гості приїхав, а він з молодою дружиною посварився, ніяк не вгамується! Ну я розвернувся і вийшов, і щось перенервував, присів на лавку, та й таке! Смішно вийшло, ніби гульвіса якийсь, і що люди тільки подумали? Так що завтра до себе в село поїду, даремно я приїхав.

– А де ж ви ночуватимете?

– Та десь заночую, нісенітниці це все, – усміхнувся їй Микола Миколайович.

– Ну що ви, та хіба ж так можна! Давайте ви в мене переночуєте, у мене правда тільки кімнатка, але як же ви… А раптом щось станеться?

– Та ви не переживайте, Ганнусю, я взагалі-то ще міцний мужик, – збентежився Микола Миколайович, але було помітно, що турбота була йому дуже приємною.

У кімнаті Ганни Дмитрівни було тепло і затишно. Вона й сама здивувалась, як у неї добре виявляється!

Жінка поставила чайник, зробила канапки, дістала печиво. Микола Миколайович сьорбав делікатно чай і їв поволі, але з апетитом. А їй на серці так тепло стало – вперше в неї в цій кімнаті гості!

– Це сусіди так галасують? – якось по-доброму запитав Микола Миколайович і вийшов у коридор. – Ви тут тихіше, молодь, не одні ви в квартирі! Ми ж теж живі ще люди! – миролюбно, але якось твердо, по-чоловічому, сказав їм Микола Миколайович.

І як не дивно – його послухалися!

– Ганнусю, а давайте приїжджайте до мене в село? Я в такому віці, коли мені все одно, що хтось скаже чи подумає. Можу собі дозволити таку жінку запросити.

Ганні Дмитрівні стало смішно, ще недавно вона вже в засвіти збиралася. А тепер у неї чоловік в гостях і навіть не турбує нічого. І він так по-доброму їй посміхається.

А Микола немов прочитав її думки.

– Уявляєте, Ганнусю, ще недавно думав, що йти вже в інший світ мені пора… Ось навіть до сина може тому й поїхав, чи серце відчуває, чи що – не зрозумію? А тепер ось сиджу з вами поряд – і жити хочеться. Та як же я тепер від такої жінки завтра поїду?!

…Таня подзвонила через три дні,

– Мамо, ти вибач, я тут зовсім закрутилася. То в Андрія з навчанням проблеми, то на роботі. Але зараз все ніби гаразд, а мені здалося, чи ти була чимось засмучена? Мамо, я хорошу роботу знайшла і скоро ми тебе до себе заберемо. Ти тільки не ображайся!

– Та все добре, доню, ти за мене не хвилюйся! – Ганна Дмитрівна сама здивувалася, як молодо звучить її голос. – У мене теж все добре. От мене тут у гості в село запросили. Як думаєш, їхати?

– Мамо, яке ще село?! – ахнула Таня. – Хто тебе запросив?

Донька не розуміла, що відбувається.

І тут Микола Миколайович попросив дати йому телефон.

– Доброго дня! Не хвилюйтеся, я не пройдисвіт і не обманщик. Запишіть адресу й мій номер телефону, я нормальна людина, звуть мене Микола Миколайович. Самотній я тільки, як і твоя мама, ось ми й подумали, що може разом нам краще жити буде?

…Ось так Ганна Дмитрівна, несподівано в сімдесят два роки вийшла заміж і забула про старість.

Від старості є ліки – тепло долоні, доброта серця і люблячий погляд.

І вік не завада почуттям…

Вам також має сподобатись...

Наталка сіла в крісло перед телевізором. Якраз почався її улюблений серіал. Раптом вона згадала, що забула винести сміття… Наталя взяла пакет і вискочила, як була, в рожевому халатику до смітника. Вона хотіла вже повертатися додому, коли почула позаду себе чоловічий голос. – А ви теж у цьому будинку живете? – запитував її якийсь чоловік. – Ніколи вас тут не бачив. Я недавно переїхав сюди. Може підкажете мені, де тут недалеко є продуктовий магазин? Наталка обернулася на голос і ахнула від побаченого

Галина була вдома сама. Жінка вирішила зробити маску для обличчя, як раптом пролунав дзвінок у двері. Дзвонили дуже наполегливо… – Мабуть сусідка, тітка Тамара прийшла побалакати, – вирішила Галина. Вона відкрила двері. На порозі стояла якась незнайома, гарна дівчина. – Здрастуйте, – здивовано привіталась Галина. – А ви до кого? – Здрастуйте, а я до вас! – раптом відповіла незнайомка. – Ви ж Галина, дружина Миколи? – Саме так, – здивувалась ще більше Галина. – У мене до вас особиста справа, – сказала дівчина. – Я – Олеся. Коханка вашого чоловіка. І я маю вам дещо сказати! Галина не розуміла, що відбувається

Оля прийшла на роботу. – Тебе директор викликає, – одразу повідомила одна із колег. – Чому? – поцікавилася жінка. – Не знаю. Просив передати, щоб ти зайшла, – відповіла колега. Оля поставила сумку на робочий стіл і вирушила до директора. – Ольга Іванівна, з завтрішнього дня, ви звільненні! – сухо відповів начальник. – За що? – мало не плачу запитала дівчина. – Що я не так робила? – Мені дорога репутація фірми, – раптом відповів начальник. – А про вас такі подробиці розповідають… – Які ще подробиці? – не зрозуміла Оля. І директор все їй розповів. Оля вислухала його, і застигла від почутого

Олена прокинулась рано. Вона пішла на кухню і приготувала каву з молоком. Жінка вийшла на балкон. – Так зелено за вікном! – посміхнулась вона. Кахлі на балконі були прохолодними… Олена згадала про коврик, який лежав на шафі у коридорі. Вона взяла табуретку й полізла діставати коврик. Він був біля стіни за величезним тубусом. Тубус належав її, тепер вже колишньому чоловіку Владиславу. Олена почала діставати коврик, але той не піддавався. Його ніби щось тримало… Жінка потягнула сильніше і тубус покотився на підлогу. Олена злізла з табуретки, відкрила його й оторопіла від побаченого