Життєві історії

Володя вийшов з ванної кімнати і здивувався, побачивши в коридорі дружину, біля якої стояла валіза. – Ти кудись зібралася? – запитав чоловік. – Ти зібрався! – безапеляційно заявила Ліля. – Та мені наче нікуди непотрібно! – заперечив чоловік. – Потрібно! А щоб ти не заблукав дорогою, я тебе проведу, – несподівано додала Ліля. – Куди проведеш? – Володя уважно подивився на дружину. – До зайчика! До зайчика, коханий! – раптом сказала Ліля. – До якого зайчика? Ти про що? – Володя здивовано дивився на дружину, не розуміючи, що відбувається

Ліля, збиралася на побачення, подивилася в дзеркало і те, що вона там побачила, їй дуже сподобалося.

На неї, з глибини задзеркалля, дивилася симпатична дівчина в скромній сукні, що вигідно підкреслює точену фігурку і відкриває стрункі ноги з вузькими щиколотками.

Руки закінчувалися витонченими кистями з тонкими, довгими пальцями, на яких чудово виглядатиме обручка: дівчина йшла на побачення зі своїм нареченим – у них вже був призначений день весілля!

Здається, не багато хто може похвалитися, що їм у житті вдалося випробувати велике кохання, причому, взаємне. А їй привалило саме таке щастя: життя тільки починається, а в тебе вже почуття взаємні!

«А дехто шукає свою половинку все життя! А тут ось пощастило, так пощастило!» – подумала дівчина.

У Лілі раділа душа, коли вона дивилася на свого обранця – брутального, накачаного Володимира Мельника, який зі всіх красунь курсу вибрав її: вони разом навчалися на одному потоці.

Господи, як же вона його кохала! І коли молода людина швидкими кроками заходила в аудиторію – вона завжди рухалася рвучко – і шукала її поглядом, душу дівчини заливала величезна ніжність у суміші з гордістю, що саме вона стане супутницею життя цієї чудової людини.

А вже вона постарається, щоб вони йшли пліч-о-пліч протягом усього життя. А потім, як то кажуть, одного дня.

– Ліля, ну навіщо тобі цей павич? – Умовляла внучку почекати з весіллям старенька бабуся.

– Бабусю, ти нічого не розумієш! – із захопленням відповідала онука. – Він такий гарний – мені все заздрять!

– У нього з гарного – тільки шкарпетки, – відповіла бабуся, яка бачила трохи більше, ніж засліплена коханням онука.

– Але ми кохаємо одне одного!

– Ну і кохай – хто тобі заважає! Навіщо в ЗАГС-то йти? Гаразд, якщо хочете – поживіть разом, притріться один до одного. Адже незабаром розійдетеся, як пити дати!

– А ось подивимося, – у запалі відповіла онука.

– Побачимо! – загадково промовила розумна бабуся. І закінчила відомими словами: – Ну-ну!

Що означало: не думала я, що ти така не розумна. Але для Лілі все це вже не мало жодного значення.

Весілля було призначено невдовзі після отримання диплома: обидва перебували на останньому курсі.

Жити передбачалося у квартирі дружини – добра бабуся обіцяла переїхати до батьків та віддати непокірній онучці своє житло. Щоправда, поки що не переоформлюючи документи: мало що.

Все складалося просто чудово! Ось скоро влаштуються на роботу і все піде точно, як у казці: житимуть поживати і добра наживати.

Бабуся переїхала. Весілля відіграли, і молоді почала облаштовувати своє житло. І тут з’ясувалась одна неприємна і несподівана річ: виявляється, молодий брутальний чоловік не міг тримати в руках навіть молоток. Не кажучи вже про щось серйозніше.

Ось штангу піднімати – будь ласка: скільки завгодно! Але штангу піднімати не потрібно: потрібно було поміняти розетки, почепити пару полиць і відрегулювати дверцята шафки.

І Ліля чудово пам’ятала, що її тато чудово з усім цим справлявся! І думала, що й усі інші чоловіки такі самі. Але тут її чекало розчарування.

– Так, я не можу це зробити! І що з того? – обурювався Володя, якому анітрохи не було соромно.

А вона чудово пам’ятала, як переживав батько, коли не зміг самотужки підключити нову пральну машину. Пізніше виявиться, що чоловік не знає, як навіть увімкнути пральну машину і плутається в режимах прання.

Можна було, звичайно, попросити тата, і він би не відмовив коханій донечці. Але дівчині було банально соромно. І вони викликали чоловіка на годину, який все й зробив. І мир у сім’ї було відновлено.

Минув місяць із дня весілля. Ліля вже підібрала собі потрібне місце і приступила до роботи. Так, не найкращий варіант, і зарплата могла б бути кращою, але потрібно набиратися досвіду. І, взагалі, краще синиця в руках.

А чоловік знаходився у пошуку. І його анітрохи це не обтяжувало. Взагалі, у побуті Володя виявився дуже легкою людиною і його все влаштовувало:

– Кохана, я їм все!

– Ти все правильно купила, не хвилюйся!

– Ти не змогла б купити подарунок мамі: раптом я виберу не те – я ж не розуміюся на ваших жіночих штучках!

– Ні, я не знаю, як платити за квартиру – якось сама!

Все сама, сама, сама… І Лілю все частіше почала відвідувати думку, що чи не поспішила вона із заміжжям: сімейне життя виявилося трохи не тим і разюче відрізнялася від того, що вона звикла бачити у батьків.

Батько завжди прагнув принести в будинок грошей більше, ніж мати. Вони разом ходили за покупками і прибирали у квартирі.

Якщо мама готувала на велику кількість гостей, посуд потім мив тато, кажучи, що завжди є кухар та посудомийка. І у кожного – свої обов’язки.

До того ж, вони обоє були дуже майстерними: мама – по-жіночому, тато – по-чоловічому. Вдома все лагодилося самостійно.

Мама могла все зв’язати, зашити, привести в Божественний вигляд, пошити, підшити, ушити і перешити. Саме вона тоді пошила Лілі те гарне плаття, яке підкреслювало її красу.

Хтось скаже: ну, і навіщо все це непотрібне витрачання сил? Ця метушня? Є спеціально навчені люди, які зроблять все, що потрібно.

І це буде зовсім не правильно! І справа тут зовсім не в грошах та економії, а в чомусь більшому. У другому житті, подарованому старим речам. У гордості від того, що твоє вміння знадобилося. І у величезному почутті глибокого морального задоволення. І це ні з чим не сплутаєш!

Минуло півроку, а чоловік так нічого й не знайшов. Він усі дні проводив досить одноманітно: ходив у зал і будував тіло, доводячи його до досконалості.

Багато часу проводив у смартфоні, ніби шукаючи роботу. Іноді вибирався на співбесіди, але нічого не влаштовувало. І грав у різні ігри.

І Ліля, що часто повернулася з роботи, заставала в мийці немитий посуд, а в пральній машині не розвішану білизну, яку вона вранці примудрялася випрати: по-перше, на це у чоловіка не було часу, а ще – не чоловіча це справа.

Щоб син не потребував, Володі виділяли н-ну суму свекри. А оскільки він був зовсім невибагливий, його все влаштовувало.

Вони майже нікуди не виходили і не запрошували гостей: Лілі було соромно, що всі зрозуміють, що чоловік весь час лежить на дивані. А до батьків дівчина їздила сама, і обманювала, що Володя працює з дому.

Іноді він виходив пройтися, і все на цьому й закінчувалося. Так минув рік.

Дівчині вже почала приходити думка розлучитися – адже, в принципі, чоловік їй став зовсім не потрібен: любов пройшла, грошей він не заробляв, витрачаючи вливання батьків на себе.

Навіть маленького плюсика, окрім невибагливості у побуті, знайти у чоловіка було важко. Та й це було швидше через його байдужість до всього, що його оточувало: до коханої жінки та роботи.

Але чоловіка було відверто шкода: адже ми відповідаємо за тих, кого приручили. А Володя вже звик до такого приємного сімейного життя з дуже смачною дружиною: мама, кухар, постаралася навчити доньку всьому, що вміла сама. Так, загалом він і не сильно заважав.

В одну із спекотних субот Володя пішов у душ. А на його телефон надійшла СМС. Ну, Ліля її й прочитала. І це виявилося щось дуже інтимне: мовляв хочу … тебе відчути всім своїм епітелієм … Тьху! І підпис – зайчик.

“І коли встиг?” – З тугою подумала наївна дружина, приголомшена тим, що відбувається. Видно, гуляючи околицями підчепив!

Але дівчина швидко зорієнтувалася та зателефонувала своєму розумному братові. А той визначив адресу, з якої надійшов дзвінок.

І незабаром у коридорі стояла сумка з речами чоловіка.

– Ти кудись зібралася? – спитав чистий Володя, що вийшов з душу в чудовому настрої, побачивши сумку.

– Ти зібрався! – Безапеляційно заявила Ліля.

– Але я не хочу! – Раптом заперечив чоловік, почувши негаразд: телефон-то він забув на тумбочці!

– А доведеться. А щоб ти не заблукав дорогою, я тебе проведу.

– Куди проводиш? – Володя все ще чіплявся за останню надію, думаючи, що все обійдеться.

– До зайчика, який хоче відчути тебе всім своїм епітелієм. Ти готовий, мій коханий? Думаю, нам варто поквапитися: епітелій не чекатиме!

І вони вийшли в липневу спеку і пішли.

Так, коханка жила неподалік них: чоловік все передбачив, щоб не робити зайвих рухів тіла.

У міру наближення до будинку своєї коханки чоловік чомусь все більше похмурнів. Хоча мав би радіти: адже поєднання двох люблячих сердець мало скоро відбутися.

Двері відчинили нинішня коханка чоловіка, що підписалася «зайчик» і, без передмов, поцікавилася:

– А це що?

– А це я вам привела! – радісно пояснила Ліля. – Забирайте! Щоб все відчути, поки ще епітелій у робочому стані. А то в таку спеку може зіпсуватись.

– А чому з валізою? Ми так не домовлялись!

– Так у чому ж річ – давайте домовимося! Я згодна Вам його віддати – причому, без сліз та сварок. А я в понеділок подаю на розлучення.

– Ви мене не так зрозуміли: я не погоджуюся, щоб Володя жив у мене постійно! Він, здається, не працює.

– Так, – охоче підтвердила Ліля. – Не працює, а їсть. А як ви його тоді відчувати збиралися – на відстані, чи що?

І потім, Ви ж його любите!

За весь час Володя не промовив жодного слова: він мовчки стояв, чекаючи на вирок. І ясно розумів, що, у будь-якому разі, він буде для нього не дуже добрим.

– Ну, люблю, – зам’ялася коханка. – Але я можу його любити і без постійного проживання. Нехай приходить. Іноді.

– Е, ні, люба моя. Я на таке теж не погоджуся! Ось, отримайте та розпишіться. До речі, він не обідав! А митись йому сьогодні не обов’язково – він чистий!

І Ліля, розуміючи, що полеміка набуває неконструктивного характеру, втекла сходами, не чекаючи ліфта: щоб, не дай Боже, не повернули…

Тому не дочекалася продовження бенкету. Але з погляду чоловіка було видно, що йому дуже соромно: дві симпатичні жінки перекидали його одна одній як непотрібну річ.

Причому, не соромлячись його присутності. Що, мабуть, означало: він для обох майже нічого не означає.

Так, загалом усе так і було.

А вдома Ліля викликала чоловіка на годину, послугами якого вони користувалися постійно.

І той із задоволенням змінив дівчині замки, що давно подобалася йому.

А вона пригостила його кавою і погодилася піти на побачення.

Вам також має сподобатись...

Зіна з чоловіком сиділи на терасі, пили чай та насолоджувалися тишею. Раптом пролунав телефонний дзвінок. – Привіт, Зіна. Це Дмитро! Завтра приїдемо до тебе в гості. Зустрічай, – почула жінка незнайомий голос. – Який ще Дмитро? – перепитала Зіна. – Брат твій. Не впізнала чи що? Одним словом чекай нас завтра! – пояснив співрозмовник і закінчив виклик. – Хто дзвонив? – одразу запитав чоловік. – Брат мій. Дмитро, – здивовано відповіла Зіна чоловіку. – У тебе, що є брат? – витріщив очі чоловік. – В тому то й справа, що немає! – Зіна здивовано дивилася на чоловіка, нічого не розуміючи

Люба варила на кухні борщ, коли у двері постукали. Жінка відкрила двері і побачила на порозі якусь незнайомку. – Доброго дня! – суворо вимовила жінка похилого віку, оглянувши її з ніг до голови. – Ви живете разом із Михайлом? Люба, якщо не помиляюсь? – Так це я! – підтвердила Люба. – Михайло говорив, що ви маєте мені щось передати, – раптом сказала гостя. – Михайло повинен вам щось передати? – перепитала Люба. – Ні, саме ви, – уточнила незнайомка. – Вибачте, але я вас не розумію! Ви про що взагалі говорите? – Люба здивовано дивилася на незнайомку, не розуміючи, що відбувається

Оля прибирала в квартирі, коли пролунав телефонний дзвінок. Дзвонила мама. – Олю, я не можу в це повірити! Сваха мені щойно розповіла. Це правда? – одразу вигукнула вона в слухавку. – Що саме? – спокійно запитала Оля. – Ви з Андрієм розлучаєтеся? – запитала мама. – Так, – коротко сказала донька. – Але ще тиждень тому все було гаразд. Що сталося? – затараторила мама. – Що сталося? Ти хочеш знати, що сталося? Ну тоді слухай, – сказала Ольга і все розповіла матері. Мама вислухала доньку і застигла від почутого

Алла готувала вечерю. Жінка запекла ароматну курочку, зварила плов, накришила салату. Сьогодні у гості приїде свекруха з свекром, Ігор якраз поїхав їх зустрічати. За годину вхідні двері відкрилися, Ігор пропустив гостей та заніс сумки. Алла дуже здивувалася, коли замість свекра чоловіка побачила його племінницю. Алла запросила всіх за стіл. Повечеряли, трохи поговорили. Алла зібрала посуд зі столу і почала на кухні його перемивати. – Сину, мені потрібно з тобою поговорити, – раптом почула Алла голос свекрухи за стіною. Жінка прислухалася до розмови матері та сина і застигла від почутого