Життєві історії

Ніна Олександрівна дуже заслабла. – Вам треба в лікарню, – стурбовано сказала їй сусідка Ліза. – Лізонько, послухай мене, – прошепотіла Ніна Олександрівна. – Підійди до комоду, там у мене скринька дерев’яна стоїть. Візьми її. Мене не стане, а там всяке знайдеш… Жінка заплющила очі. А Ліза поспішила до телефону і викликала швидку. Ніну Олександрівну забрали у місто. Ліза повернулася додому, пішла в хату до Ніни Олександрівни і відкрила комод. Там вона знайшла між рушниками невелику дерев’яну скриньку. Відкривши її, Ліза застигла від здивування

Ліза переїхала в село, коли їй виповнилося сорок п’ять років. Їй дістався будиночок від бабусі. У місті Ліза видала дочку заміж і звільнила їй квартиру.

– Нехай донечка буде щаслива, – казала вона своїм сусідам. – А я переведуся у сільську школу і там допрацюю до пенсії. Батьківська хата все–таки, шкода кидати. І так у нас у селі з кожним роком народу дедалі менше. Молоді їдуть у місто, у кращі умови, за великим заробітком… Так… А нас тягне сюди…

Будиночок бабусі був невеликий, батьки Лізи жили в іншому місті. Ліза кликала їх до себе, але старенькі так звикли там, де жили вже багато років, що нізащо не хотіли переїжджати. А Ліза не хотіла нікуди їхати від доньки.

– Єдина вона в мене, сподіваюся й онуків дочекатися. Ну, а мама з татом все одно приїдуть, я в це вірю… – розповідала Ліза своїй давній знайомій, а тепер сусідці по селу – Ніні Олександрівні.

Бабуся була подругою Лізиною бабусі, яка пішла пів року тому в інший світ.

– Ох, як шкода мені ігорівну, – сумувала Ніна Олександрівна. – Сама ледве винесла її відхід. Але радість яка, що ти, Лізонько, приїхала. Адже ж в мене немає нікого, ти знаєш. Дід мій давним–давно пішов, і єдиного нашого Сашка ми пережили. От і будеш ти мені сонечком на старості літ. Я тебе ще немовлям пам’ятаю…

– Скільки ж вам років, Ніно Олександрівно? – запитала її Ліза. – Ви не однолітки з моєю бабусею?

– Ровесниці, так точно. Тільки ось вона пішла раніше за мене. А мені цього року буде вісімдесят шість. Роки, роки… Але я намагаюсь триматися. Все роблю вдома сама. Ти приходь до мене на чайок, хоч поговоримо… Гаразд? – попросила Ніна Олександрівна.

Ліза посміхнулася. Вона теж любила свою бабусю і часто приїжджала до неї в останні тижні її життя, але чудово розуміла, як багато зробила для бабусі її подруга – Ніна Олександрівна. Вона доглядала її, підтримувала слабу, готувала і прибирала.

– Я вам зобов’язана, люба Ніно Олександрівно, адже ми майже рідня. Стільки років разом…

Тепер Ліза майже щодня відвідувала після роботи Ніну Олександрівну, вони розмовляли за чаєм, Ліза розповідала про новини у селі і в районі. Коли Ліза виїжджала до дочки, добра сусідка доглядала за будинком.

Так минуло літо, а восени Ніна Олександрівна заслбла. Ліза занепокоїлася. Вона принесла ліки і запропонувала старенькій викликати лікаря.

– Що ти, що ти! – запротестувала Ніна Олександрівна. – Зроду я не ходила по лікарях, тільки народжувала в пологовому. Не люблю я цих лікарень. От і твоя бабуся така ж була, все на ногах, на ногах, своїми силами. Ти не хвилюйся, трав поп’ю і все як рукою зніме.

– Даремно, треба було б лікаря, – наполягала Ліза, але старенька відмовилася.

Минуло два дні, Ліза не помітила покращення у Ніни Олександрівни. Мало того, сусідці стало гірше.

– Я наполягаю на лікарі, – стурбовано сказала Ліза. – Чого боїтеся?

– Лізонько, послухай мене, – прошепотіла Ніна Олександрівна. – підійди до комоду, там у мене скринька дерев’яна стоїть. Непомітна така, проста… Візьми її. Це тобі. Мене не стане, а там всяке знайдеш. Вона важка… То тобі…

Жінка заплющила очі. Здавалося, що вона заснула. Але Ліза вже поспішала до телефону. Вона викликала швидку з міста.

За годину приїхав лікар, Ніна Олександрівна не опиралась. Їй було недобре. Ніну Олександрівну терміново відвезли до лікарні.

Ліза супроводжувала її до палати. Там вона заспокоїла її, погладила по голові, і сказала:

– Я приїжджатиму щодня. Не кину, як обіцяла, але й ви не падайте духом. Ось побачите – видужаєте.

– Дякую, Лізонько. Візьми скриньку, обіцяй мені.

Ліза кивнула головою. Вона повернулася додому, пішла в хату до Ніни Олександрівни і відкрила комод.

Там вона знайшла між рушниками дерев’яну різьблену скриньку, зовсім невелику.

Відкривши її, Ліза застигла від здивування, а потім поблажливо посміхнулася. Там, немов дитячі іграшки, лежали пластмасове намисто під перли, скляні червоні бусики і такий же браслет. Ще в скриньці була пара срібних потемнілих сережок і алюмінієвий хрестик.

– Так, стільки років у селі, трохи добра старі люди нажили… – подумала Ліза.

Вона зітхнула і хотіла вже було відправити скриньку назад, але піднявши її в руці, відчула вагу. Не мала стільки важити скринька з пластмасовими брязкальцями.

Ліза знову зазирнула в неї, потім перевернула і глянула на денце. Там, ледве помітно, збоку виднівся таємний замочок.

– Так, – прошепотіла Ліза. – Подвійна, чи що?

Вона принесла скриньку на кухню, обережно натиснула на замочок і потягла. Скринька відкрила своє друге відділення. Там і побачила Ліза кілька золотих каблучок, дві обручки – чоловічу й жіночу. Але найвагомішим був золотий годинник на масивному ланцюжку.

Золото було потьмянілим.

– Так, давненько його не чистили й не виймали, – прошепотіла Ліза.

Вона взяла скриньку до себе додому. А вранці прихопила один перстень і, відпросившись з роботи, поїхала в місто. Вона продала перстень, отримавши за нього непогані гроші.

На ці гроші Ліза найняла в лікарні цілодобову доглядальницю для Ніни Олександрівни на кілька днів, ще купила вітамінів.

Тепер на тумбочці у Ніни Олександрівни стояли соки, виноград, її улюблене печиво й молоко.

– Дякую, Лізочко, тут і так непогано годують. Не знаю, скільки мені залишилося, але сам Бог мені тебе послав… – казала Ніна Олександрівна.

– Ви одужаєте, все буде добре. Я говорила з лікарем, – заспокоювала сусідку Ліза, а скриньку я взяла, і все знайшла.

– Це тобі, люба, бери і носи… – відповіла Ніна Олександрівна. – За твою доброту.

Ліза подякувала й пішла. Але щодня вона після роботи приїжджала до лікарні і раділа: старенька одужувала.

– Ну от, а ви не хотіли лікуватися! Тепер так розвинена медицина, а лікарі у нас – від Бога! – казала Ліза. – Що ще принести?

– Нічого не треба, що ти, Лізо. І так мене завалила фруктами, шоколадом, вітамінами. Я раніше стільки й здорова не їла, – усміхалася Ніна Олександрівна. – У понеділок мене виписувати збираються. Я домовилася: сьогодні сюди прийде нотаріус. І ти тут. Я на тебе заповіт складаю.

– Що ви… – почала було Ліза, але їй Ніна Олександрівна не дала домовити.

– Я знаю що роблю. Поки що жива і при твердій пам’яті. У мене, окрім тебе, немає нікого ближче. І твоя бабуся мені була як сестра.

Заповіт було складено. Ліза привезла Ніну Олександрівну додому. Вони пообідали разом, і Ліза сказала:

– Скринька полегшала тільки на один перстень, який допоміг вам швидше одужати. Не ображайтеся. Нехай вона буде у вас, доки ви живі. Мало, може ще допоможе вам, чи мені. Добре.

– Ну як же ж так? – заохала Ніна Олександрівна. – Я ж подарувала тобі, люба…

– Добре. Я не відмовляюся. Але поки ви живі, вона зберігатиметься тут, у рідному комоді, – все–таки наполягла Ліза.

Вона обійняла Ніну Олександрівну і сказала:

– Бережіть себе, а я завжди поряд. Дякую за будинок. Я дуже зворушена. Правда…

Життя пішло своєю чергою. Ніна Олександрівна зміцніла, вона не почувала себе самотньою. Їй особливо подобалися дні, коли приїжджали до них у село дочка Лізи з чоловіком. Олена була вагітною. І бабусі тепер тільки й молилися за здоров’я майбутньої мами й дитини.

– Ні, не зів’яне наше село, – мрійливо казала Ніна Олександрівна, – народжують наші дівчата. Приїдуть хоч на літо, а потім Бог дасть і залишаться ось як ти, Лізонько. У мій дім батьків своїх клич. Усім нам тут місця вистачить… Батьківщина, вона на всіх чекає, всіх рада прийняти…

Вам також має сподобатись...

Ольга купила своєму онукові Миколці подарунок. Жінка вирішила сховати його, щоб хлопчик не побачив сюрприз раніше, аніж треба. Ольга поклала подарунок у шафу там, де був верхній одяг. Для надійності жінка прикрила подарунок куртками… До свята залишалося зовсім трохи. Ольга займалася приготуваннями, поралася по господарству. А якось Ольга прийшла додому і раптом зрозуміла, що поки її не було вдома, до неї явно навідувалася її сваха Марія. Двері були відчинені. На столі стояла брудна тарілка і склянка… Ольга глянула на відро для сміття і очам своїм не повірила

– Віро, це ти? – почула Віра голос за спиною, обернулася і побачила свою колишню сусідку Катю. – Так, це я Катю! – радісно сказала Віра. – Це ж скільки ми не бачилися! А ходімо до мене в гості, посидимо поговоримо? – запропонувала Катя. – Не відмовлюся, – погодилася Віра. Подруги вмостилися за стіл і полилася їхня розмова. – А пам’ятаєш нашу сусідку Тетяну? – раптом сказала Катя. – Так, її не забудеш! – відповіла Віра. – А про її ситуацію знаєш? – запитала подруга. – Ні, а що там? – поцікавилася Віра. І Катя все розповіла подрузі. Віра вислухала її і зстигла від почутого

Михайло вирішив свататися до своєї сусідки. – Але з чого ж почати, – міркував він. Зранку Михайло набрав у тачку дров і підкотив до воріт молодої жінки. – Лідочко, ось, тримай дрова. А то в тебе зовсім бачу нема, – сказав він. – Ой, то я гроші віддам, – заметушилася жінка. Михайло обурено замахав руками: – Не вигадуй, не візьму! Ліда стояла здивована. – Ну, дякую, дядько Михайло, вже не знаю, чим і віддячити, – сказала вона. Почувши слово «дядько» Михайло застиг з тачкою в руках

Наталя Іванівна ліпила вареники, коли пролунав телефонний дзвінок. Дзвонив її внук Денис. – Бабусю, я до вас на тижні заїду, хочу у дідуся книги взяти, – повідомив Денис. – Звісно приїжджай. Чекаємо! – зраділа Наталя. Денис приїхав через два дні. Наталя дуже зраділа, млинців напекла, улюблене варення Дениса малинове дістали. Увечері Наталія Іванівна випадково почула, як Денис батькам дзвонить, і про щось розмовляє. Жінка підійшла ближче, до кімнати у якій був внук, прислухалася до розмови і застигла від почутого