Життєві історії

Таня тільки-но прокинулася, як у двері подзвонили. Вона невдоволено скривилася. Їй дуже не хотілося вставати з ліжка. У двері подзвонили знову, потім ще раз і ще. – Це точно не чоловік, – думала Таня, позіхаючи. – Він щойно пішов на роботу. І якщо що, він має свої ключі, Тоді хто це? Дзвінок вже дзвенів не перестаючи. Таня важко зітхнула, відкинула ковдру, і, одягнувши капці, помчала до дверей. – Зараз відкрию! – невдоволено гукнула Таня у бік дверей, готуючись негайно посваритися  з нахабним гостем. Жінка відкрила двері і застигла від несподіванки

Таня тільки-но прокинулася, як у двері подзвонили.

Вона невдоволено скривилася. Їй дуже не хотілося вставати з ліжка. Хотілося ще поніжитися під ковдрою, полежати, помріяти.

У двері подзвонили знову, потім ще раз і ще.

– Це точно не чоловік, – думала Таня, позіхаючи. – Він щойно пішов на роботу. І якщо що, він має свої ключі, Тоді хто це?

Дзвінок вже дзвенів не перестаючи.

Таня важко зітхнула, відкинула ковдру, і, одягнувши капці, помчала до дверей.

– Зараз відкрию! – невдоволено гукнула Таня у бік дверей, готуючись негайно посваритися  з нахабним гостем.

Різко відчинивши двері, вона застигла від несподіванки. За порогом стояла заплакана сусідка Надя з дев’ятого поверху. Таня з нею давно підтримувала дружні стосунки, але ще ніколи не бачила її в такому стані.

– Надя, ти чого це? – пробурмотіла вона. – Щось сталося?

– Таня, – голос у сусідки тремтів, ніби вона готувалася знову заплакати. – У тебе велика валіза є?

– Яка ще валіза? – не одразу зрозуміла Таня.

– Велика. Мені дуже потрібно. Я тобі її потім поверну.

– Навіщо тобі валіза? Ти, що їдеш?

– Так, я їду.

– У відпустку?

– Ні… Я від Сергія їду… Назавжди… – І Надя в голос заплакала.

– Чому?! Ану, йди за мною! – Таня взяла сусідку за руку та повела її на свою кухню. – Що значить, ти їдеш? Як ти можеш поїхати від свого Сергія? Адже ви любите один одного!

– Ага… – Надя не стримала сльози. – Ми любили… До сьогоднішнього ранку. Але тепер… Тепер я його нелюблю. І я від нього йду… Назавжди… Все… З мене вистачить…

– Нічого не розумію… – Таня скоріше налила у склянку води і простягла жінці. – Випий, будь ласка, і заспокойся. Твій Сергій зараз вдома?

– Ніііі… – заперечливо замотала головою Таня. Потім вона трохи заспокоїлася, і все ще тремтячим голосом додала: – Він на роботу пішов. Мені валіза потрібна. Я одну валізу вже зібрала, але в мене ще дуже багато речей залишається. Дай мені валізу, я скоріше зберу речі та поїду.

– Але чому? – Вигукнула обурено Таня. – Він що, тебе розлюбив?

– Так.

– І з чого ти це взяла?

– А з того, що він сказав, що я не розумна! – Надя навіть схлипнула від образи. – Ти, каже, думаєш, як дуже не розумна жінка. Уявляєш?

– Не уявляю, – здивовано зізналася Таня. – Чого це він так на тебе образився?

– Не знаю. Правда, ми зранку з ним трошки посварилися, бо він золоту обручку загубив.

– Він загубив обручку? Твою?

– Ні. Його обручку. Він учора десь рукавичку зняв і загубив. І я дуже переживати почала через це. Це ж погана, прикмета, Таня, коли обручки втрачають. Він мене заспокоює, каже, що він іншу купить, а я розхвилювалася. Трохи посварила його.

– Як посварила?

– Та так… Сказала, що тепер, за всіма прикметами, ми з ним обов’язково розійдемося.

– За якими ще прикметами? – Здивувалася Таня.

– За народними. Ти, чого, хіба не знаєш, що загубити обручку – це до розлучення? Ну, він почав теж переживати, казати, що це бабусині казки. Почав просити, щоб я не говорила нісенітниць. І я у відповідь йому теж щось погане сказала. І тоді він мене назвав не розумною. Вперше назвав. Але я не закрию очі на це. – Надя схлипнула, знову готуючись розплакатися. – Бачиш, Таня, прикмета справджується. Загубив він обручку, і я від нього йду. А якби він не втратив, то й сварки ніякої не було б, і жили б ми з ним далі. Тож у такі прикмети треба вірити…

Таня здивовано дивилася на сусідку.

– Надя, ти мене вибач, але ж Сергій твій правий.

– У чому правий? – Не зрозуміла Надя.

– У тому, що ти думаєш як не розумна.

– Як це? – розгубилася сусідка. – Значить, ти також на його боці? Чому це я не розумна?

– Тому що, Надю, я свою обручку двічі загублювала. Спочатку ми мені нову купили, а після другого разу ми навіть і не стали купувати. І що?

– Що – і що? – перепитала Надя.

– Як бачиш, ми з моїм чоловіком живемо вже десять років, і все в нас чудово. Хоч я і без обручки.

– Так? – Сусідка розгубилася. – А чому тоді у нас все не добре?

– А ти сама не можеш здогадатися?

– Не можу.

– А ти подумай. Ти чому зібралася йти від чоловіка?

– Бо він мені сказав…

– А чому він тобі сказав це?

– І чому?

– Та тому що ти сваритися на нього почала через якусь обручку, – роздратовано вигукнула Таня. – Невже ти цього не розумієш?

– Ах, через це? – Нарешті, дійшло до Наді. – Але ж він це обручку втратив! А це погана прикмета.

– Надя, ти припиняй повторювати свої нісенітниці, – раптом сказала Таня. –  Ти розумієш мене?

– Ні, не розумію, – знову схлипнула Надя. – Значить, валізу ти мені не даси?

– Звичайно, ні! – Не витримала і вигукнула Таня. – І взагалі, Надя, припиняй! Ану, сідай за стіл! Зараз ми з тобою каву поп’ємо, і я спробую тобі ще раз докладно роз’яснити.

Сусідка пішла від Тані лише години за дві. І, начебто, йти від чоловіка вона передумала…

Вам також має сподобатись...

Ганна Олексіївна поралася на кухні, коли у двері подзвонили. Її внук Олежик побіг відкривати. На порозі стояла донька Ганни Олексіївни Олена зі своїм чоловіком. – Здрастуйте, ви моя тітка Олена, мені мама розказувала, – раптом сказав Олежик. – А ти хто? – здивовано запитала Олена. – Я син Ганни Олексіївни, вашої мами. Значить ви – моя сестра, – сказав хлопчик. – Мамо! – гукнула Олена. – Це що за жарти?! Який у тебе може бути син?! Вона так і застигла від почутого

Ніна Федорівна прокинулася рано. Виглянула у віконце. Надворі ще темно. Снігу за ніч багато випало. – Ох, як набрид цей сніг, – звично пробурчала вона. Вийшла Ніна на ґанок, дивиться а з сусіднього ґанку чоловік сусідки Надії рукою їй махає. – Надію вночі швидка забрала. Погано їй стало, – сказав він. Ніна кинула лопату і забула про сніг, кинулася в будинок, швидко зібралася і поїхала до подруги. Ніна зайшла в палату до Надії і застигла від побаченого

Маргарита Сергіївна стояла перед дзеркалом у коридорі і фарбувала губи. Раптом хтось подзвонив у двері. Жінка швидко підвела останні штрихи, відклала губну помаду і поспішила відкрити двері. На порозі стояла її донька Катя. – Мамо, у мене радісна новина! –одразу почала дівчина. – У нас з моїм Артемом буде малюк. Ти скоро станеш справжньою бабусею, мамо! Маргарита Сергіївна здивовано підняла брови і уважно подивилася на дочку. – Бабусею?! – запитала вона. – Та як ви могли так вчинити? Катя оторопіла від несподіванки. Вона дивилася на матір, не розуміючи, що відбувається

Алла повернулася додому з роботи раніше. Відчинивши двері своїм ключем, Алла почула сміх, що долинав із глибини квартири. Опустивши голову вниз побачила жіноче взуття, білі кросівки невеликого розміру, за вартістю дорогі. – Невже син з невісткою в гості приїхали? – подумала жінка. Алла швидко роззулася, пройшла до великої кімнати, але там нікого не виявила. Прислухалася, сміх долинав зі спальні. Алла підійшла до дверей спальні, різко штовхнула їх і… застигла, побачивши неочікувану картину. Ось чого-чого, а такого жінка аж ніяк не очікувала побачити