Життєві історії

Марина вклала доньок спати, прибрала на кухні, вимила посуд. – Нарешті! – вдихнула жінка, закінчивши всі справи. – Тепер можна трошки відпочити! Марина зробила собі чай і сіла за комп’ютер. Вона почитала останні новини, подивилася якісь відео, і вирішила зайти у соціальну мережу. Несподівано, Марині на очі потрапила сторінка її свекрухи. – Що там у Людмили Іванівни робиться? – усміхнулася вона і зайшла на сторінку свекрухи. Сторінка Людмили Іванівни швидко завантажилася на екрані компʼютера. Марина глянула не неї і аж ахнула від побаченого

Марина не особливо вірила у прикмети чи забобони, але подробиці сімейного життя ніколи не висвітлювала перед подругами. У її соціальних мережах були лише особисті фото, чоловік не любив фотографуватися, а доньки-двійнята були ще маленькими.

– Мої маленькі, мої крихітні, мої квіточки, – кружляла над дівчатами з телефоном свекруха.

– Ви знову робите фотографії? – не розуміла такої поведінки Марина. – Мені здається, у вас у галереї вже ціла колекція зібралася, і це лише за останній тиждень.

– Я хочу залишити все на згадку, тому що дівчатка так швидко ростуть, – розчулювалася Людмила Іванівна. – Зараз їм один рік, а потім не помітимо, як настав час до школи та до інституту.

Марину трохи дратувало таке ставлення свекрухи, яка вважала за необхідне щохвилини робити фотографії або знімати відео з дітьми.

– Не зважай, може мама переглядає ці кадри, коли залишається одна вечорами, – заспокоював її чоловік Віктор.

Марина б і не стала так акцентуватись на ситуації, якби не дивна поведінка свекрухи. Вона прибігала часто, затримувалася мало і втрачала інтерес до онучок практично відразу після фотографій. Хоча Марина ніколи її з дому не гнала і давала спілкуватися з дівчатками скільки завгодно. Вона була навіть рада приходу свекрухи, адже поки та була в гостях, можна було зробити щось по хаті. Тільки Людмилу це не дуже влаштовувало, і вона, посилаючись на зайнятість, досить швидко йшла.

– Мені здається, діти не впізнаватимуть вас без телефону, – думала Марина. – Може, ви просто пограєте чи почитаєте їм казки?

– Вони ще малі, щоб слухати казки, – мило посміхалася Людмила Іванівна, йдучи додому.

А ще після кількох зауважень невістки вона перестала відкрито фотографувати дівчаток, і почала робити це потай, щоб не привертати увагу.

– Я взагалі не розумію поведінку твоєї матері, – скаржилася Марина чоловікові. – Вчора помітила, що вона потай фотографує дівчаток і ховає телефон, як тільки я заходжу до кімнати.

– Мені здається, ти до неї несправедлива, – виправдовувався Віктор. – Думаю, мати з віком стає сентиментальною, от і намагається фіксувати всі моменти, пов’язані із онуками.

Інтуїція підказувала Марині, що тут щось не так, тільки вона сама не могла зрозуміти суть того, що відбувається, і вирішила придивитися краще до свекрухи. Людмила Іванівна цю увагу відчула відразу і почала поводитися насторожено. Вона почала рідше приходити в гості, явно не знала, як поводитися і поспішала додому, перекинувшись кількома черговими фразами.

– Якщо твоя мати так сильно любить онучок, то чому вона перестала приходити в гості після заборони на фото? – не розуміла Марина.

– Може, мати образилася через таке твоє ставлення, – не розумів Віктор. – Не звертай уваги ти на такі дива, нехай робить, що хоче.

Марині самій стало ніяково, і вона з чоловіком погодилася, що дарма на родичку тисне, тож сама зателефонувала та запросила у гості. Людмила Іванівна якось помітно пожвавилася, знову почала забігати і робити по сто фото у різних ракурсах. А одного разу Марина потрапила до неприємної історії.

– Ой, у вас такі гарні діти, – несподівано сказала у місті тітка чоловіка, яку жінка випадково зустріла.

– А де ви їх бачили? – не розуміла Марина. – Дівчатка ще маленькі, і ми рідко з ними виходимо, а ви в нас в гостях не були.

– Так мені Людмила фото показувала, – торохтіла Ольга Вікторівна. – Вона часто мені надсилає фотографії дівчаток і під час зустрічі показує.

Марина спантеличилася, бо в них не було прийнято хвалитися дітьми чи розповідати подробиці свого життя. Вона навіть із Віктором із цього приводу поговорила, тільки він проблеми не бачив і просив дружину не накручувати проблему на рівному місці.

– Ну, це мамина сестра і нічого дивного, що їй захотілося поділитися радістю, – міркував Віктор. – Мати пишається нашими дівчатами і тому показала їх.

Марина не була згодна з позицією чоловіка, вирішила самостійно поговорити зі свекрухою з цього приводу.

– А що такого? – не розуміла Людмила. – Невже я не маю права близьким людям показати кадри з дівчатками?

– Але навіщо це робити? – не розуміла Марина. – Я вашу сестру бачила всього кілька разів у житті, з Віктором вони ніколи не були близькими і я не вірю, що їй можуть бути цікаві наші діти.

– Ти молода і самовпевнена, тож нічого не розумієш, – гнівалася Людмила. – Взагалі не розумію, в чому причина такої поведінки, я бабуся і маю повне право гостювати у онучок, робити фото чи відео для особистого користування.

Марина намагалася змиритися з такою позицією, і не дозволяла собі висловлювати свекрусі своє невдоволення. Вона навіть була налаштована забути про неприємну ситуацію, але історія отримала не найприємніше продовження. Через кілька місяців подружжя приїхало в гості до Людмили на День народження разом із доньками. Дами похилого віку, що сидять біля під’їзду на лавці, відразу ж витріщилися на дівчаток.

– Треба ж як подорослішали, – говорила одна. – А на бабусю як схожі!

– А насправді вони ще миліші, ніж на фотографіях, – говорила інша. – Не дарма Людмила завжди каже, що внучки до їхнього родини пішли.

– Ну так, – вторила їм третя. – Головне, щоб діти росли та не забували родичів, як мої.

– Що це означає? – влетіла у квартиру Марина. – Чому весь двір у курсі нашого життя і знає, як виглядають мої діти.

– Тому що я показувала своїм подругам дівчаток, – невдоволено кривилася Людмила. – Не вважаю це проблемою і прошу не псувати мені настрій у святковий день.

Марина зловила засмучений погляд чоловіка і замовкла. Вона весь вечір просиділа в поганому настрої і, пославшись на погане самопочуття, рано зібралася додому. Свекруха цілий вечір особливої ​​уваги на онучок не звертала, але кілька спільних фото зробила.

– Ти вважаєш це нормальним? – не розуміла Марина. – Твоя мати всьому світу показує наших дітей, розповідає небилиці і взагалі невідомо, що вигадує.

– Не хвилюйся, – просив Віктор. – Ну, матері захотілося поділитися радістю з найближчим оточенням. Дівчатка у нас уже дорослі, хрещені, і я не бачу приводів для переживань.

Марина намагалася цю тему зам’яти, щоб остаточно зі свекрухою не посваритися. Останнім часом вона була надто зайнята домашніми справами та практично не заглядала в інтернет. А одного разу у жінки трапився вільний вечір, коли діти рано лягли спати. Вона відкрила сторінку в соціальній мережі і застигла. Усю галерею на сторінці свекрухи було заповнено дитячими фотографіями. Вона виставляла на загальний огляд навіть кадри з пологового будинку. Під кожним фото були лайки та коментарі незнайомих Марині людей, які давали поради щодо виховання, висловлювали свою думку щодо одягу, іграшок та колисок дівчаток.

– Я нікому не показувала дітей маленькими, а твоя мати виклала все на загальний огляд, як це? – не витримала Марина. – Я не знаю, як і що ти скажеш своїй матері, але я вимагаю терміново видалити усі кадри з нашими доньками. Якщо ти цього не скажеш, то я сама розберуся. Тільки зроблю це так, що твоя матінка точно не стане зі мною розмовляти і дорогу до нас у гості забуде.

Віктор поговорив, Людмила образилася, але фото видалила. Їй невістка ніколи особливо не подобалася, а після такої витівки взагалі була записана до розряду недругів. Марина поставила умову: свекруха при приході до них у гості залишає телефон у коридорі та просто проводить час із дівчатками. Якщо вона збирається приходити лише заради чергових кадрів для обговорення на лавочці чи соціальних мережах, то в їхньому будинку їй будуть не раді.

Вам також має сподобатись...

Михайло та Ольга готувалися відзначити срібне весілля. Чоловік пообіцяв замовити ресторан і все влаштувати. До святкування залишалося кілька тижнів, жінка помітила, що чоловік дивно поводиться. – Олю, а може, ну його, це святкування? – сказав якось Михайло. – Михайле, а в чому річ? У нас немає грошей? Чи ти передумав, – кокетливо запитала вона. – Кохана я давно хотів тобі сказати одну неприємну річ. І мабуть, настав час все розповісти, – раптом сказав він і все розповів дружині. Ольга вислухала чоловіка і застигла від почутого

Роман повернувся додому пізно. – Кохана, я вдома, – гукнув він з порога. – Вечеря на столі, – обізвалась Юлія. – Посидиш зі мною? – сказав чоловік, зайшовши на кухню. – Добре, – погодилася Юля. Роман почав вечеряти, як раптом зупинився і подивився на дружину. – Юля, нам треба поговорити…, – тихо сказав чоловік. – Що сталося? – захвилювалася дружина. – Юля, – чоловік узяв дружину за руки і продовжив. – Я вирішив придбати собі житло. – Ти, що, йдеш від мене? – не розуміла дружина. – Юля, заспокойся, дослухай мене! – видихнув Роман і все розповів дружині. Юля вислухала його і застигла від почутого

Наталя готувала вечерю, коли у двері постукали. – Ви Наталя? – сказала якась незнайомка. – Так, а ви хто? – запитала Наталя. – Я коханка вашого чоловіка, – раптом сказала жінка. – Олега? – перепитала Наталя. – Олежика, – поправила її гостя. – І ви з моїм чоловіком кохаєте один одного? А я заважаю вашому щастю? – єхидно сказала Наталя.  – Що він Вам наговорив? Що діти у нас маленькі, і він не може покинути їх? – Ні… Він сказав, що потрібно почекати, поки… поки вашого батька не стане…, – раптом сказала гостя. Наталка застигла почувши таке, жінка не розуміла до чого тут її батько

Лідія Іванівна поїхала на весілля до сина Юрія. Наречена Марійка і її вся рідня їй одразу ж не сподобалися… Та несподіваний сюрприз чекав наречену з самого ранку, коли вона вже почала готуватися до поїздки в ЗАГС. Юрій встав раніше за всіх і поїхав до своїх друзів, щоб теж встигнути підготуватися до урочистості. Щойно Марійка зайшла в кімнату, то раптом побачила, що свекруха, взяла її весільну сукню і понесла її… На балкон… – Жодного весілля не буде! – заявила Лідія Іванівна. Марія глянула, що збирається робити майбутня свекруха, і остовпіла від несподіванки