Життєві історії

Андрій був на роботі, як раптом пролунав дзвінок його телефону. Чоловік глянув на екран. Номер був незнайомий. – Хто б це міг бути, – здивовано пробурмотів він і взяв слухавку. – Доброго дня, це Андрій Миколайович? – запитав незнайомий жіночий голос. – Так, це я, – схвильовано відповів той, вже очікуючи почути щось нехороше. – А ви хто? – Вам треба терміново приїхати додому, – сказала жінка. – Це стосується вашої дочки і дружини. Справа невідкладна! Андрій застиг з телефоном в руках, не розуміючи, що відбувається

– Та ви просто подивіться на неї! Явно ж не годують! – хитала головою літня медсестра. – Де були батьки? Куди вони дивились?

Та будь-яка нормальна мати в такій ситуації повела б дочку у лікарню!

А якщо це не було зроблено, то напрошується один дуже неприємний висновок – позбавляти батьківських прав таких треба!

– Я все дізналася, – сухо сказала співробітниця опіки.

Вона таких дітей щодня бачила, нічого незвичайного. Щоправда, ця ситуація дещо відрізнялася від звичних, адже дівчинка росла у благополучній родині.

– Аліса живе з батьком та мачухою, її мати дуже слаба і лежить у лікарні.

– І де батько? Де мачуха? Невже вони нічого не бачать далі за свій ніс? – не заспокоювалася медсестра. – Невже їм все одно на дитину?

– Батько у відрядженні, вже більше місяця. Мачуха… Я її вже відвідала, – жінка скривилася. – Там така пані гордовита… Заявила, що падчерка її зовсім не слухалася. Бреше, звісно! А ще вона навіть не поцікавилася, у якій лікарні дитина. Наче її це зовсім не цікавить.

– А що сусіди? Невже ніхто нічого не знає?

– Та мені такого там наговорили… Звичайно, я не можу повністю довіряти подібним заявам, мені потрібні свідчення дівчинки. Але, судячи зі слів сусідів, Ірина (це мачуха) дуже голосно обурювалася тим, що треба глядіти за падчеркою.

Мовляв, вона не нянька і не підписувалася на таке. А ще вона при свідках дуже чітко заявила, що не збирається годувати зайві роти.

– І що мала робити бідна Аліса? Чому вона нічого батькові не розповіла?

– Ось мені й самій цікаво, – знизала плечима жінка. – А ще Ірина мені сказала, що Алісі щотижня батько переказував гроші, причому суми там були чималі.

– І що це змінює? Невже так складно налити дівчинці тарілку супу? Що за люди пішли! – медсестра щиро турбувалася за долю своєї пацієнтки. Та в неї онука такого ж віку!

– Ви почекайте судити людину, – відразу заявила представниця опіки. – Потрібно ще розібратися, куди Аліса витрачала гроші, отримані від батька! І чому не витрачала їх на їжу. А може вона взагалі відмовлялася їсти їжу мачухи? Потрібно розібратися в ситуації, а потім уже звинувачувати!

Медсестра тільки похитала головою. Що тут з’ясовувати? Очевидне невиконання батьківських обов’язків! Дівчинці всього тринадцять років, у такому віці вона ще повністю залежить від дорослих!

Ну що не могла мачуха привести її у лікарню?

А батько теж добрий! Невже за місяць він жодного разу не зателефонував дочці по відеозв’язку? Зараз у всіх є змога.

Одним словом, неважливо, що там сталося, винні все одно батьки! І в цьому Олена Михайлівна була впевнена на всі сто відсотків!

Мачуха не доглядала, або ж не хотіла помічати стан дівчинки. І ось як їй дитину віддавати? Та в неї і прав ніяких на падчерку немає!

Мати в лікарні, батько невідомо коли повернеться…

Невже Алісі доведеться поїхати в дитбудинок до його повернення?

Бідна дитина…

…Незабаром Аліса опам’яталася, але була вкрай небагатослівною. Так, останнім часом вона харчувалася абияк.

Так, мачуха забороняла їй брати продукти з холодильника, обґрунтовуючи це тим, що вона має власні гроші.

І так, батько справді переказував їй гроші на карту.

– І де ці гроші? – строго запитувала жінка з опіки, ігноруючи обурений погляд медсестри. – На що ти їх витрачала, якщо не на їжу?

Аліса важко зітхнула і відвела погляд убік. Жінка починала сердитись, вона запідозрила, що кошти були витрачені на щось не зовсім хороше. Інакше чому дитина відмовляється говорити? Але все виявилося набагато простіше і водночас важче.

– Мамі не розповідайте, будь ласка, – тихо попросила Аліса. – Я їй гроші віддаю, вона дуже слаба, а далеко не всі ліки надаються безкоштовно. Мамі я сказала, що це тато просив передати! І вона повірила! А якщо вона дізнається правду… Їй точно стане недобре! Не розповідайте! Будь ласка!

– А твоя мама не ставить питання, чому ти так погано виглядаєш? – підозріло поцікавилася співробітниця опіки.

В історію дівчинки вірилося слабо.

– Невже її не схвилював твій зовнішній вигляд?

– Я гроші їй на картку скидаю, мене тато навчив, – знизала плечима дівчинка.

Вона здавалася набагато старшою за свої тринадцять років. Алісі довелося рано подорослішати, надто багато було неприємностей у її житті. Розлучення батьків, недуга матері, вимушений переїзд до батька… І вишенька на торті – зла мачуха.

При чоловікові вона поводилася більш ніж пристойно, але коли його не було…

– Мама майже весь час спить. І вона сама попросила до неї не приходити, поки їй не стане легше!

– А Ірина? Невже вона не помічала, що ти така слаба?

– Та їй байдуже… Вона мене зовсім не любить! Раніше просто ігнорувала, але коли мені довелося до них переїхати… Я намагаюся їй на очі не потрапляти.

– Але ж вона мала зрозуміти, що скоро приїде твій батько, і йому явно не сподобається твій стан!

– Незабаром… Він ще пів року не приїде, – сумно відповіла дівчинка і згорнулася калачиком під ковдрою.

Вона більше не хотіла ні з ким розмовляти.

– А там… Хто знає, що зі мною могло статися за цей час? Та й взагалі, Ірина розраховувала, що наступного місяця мене тітка забере до себе, у неї в квартирі якраз повинен був ремонт закінчитися.

Жінка ще якийсь час поговорила з дівчинкою, а потім прийняла просте рішення – повідомити батька дівчинки.

І, або він повертається, або Аліса йде під опіку…

…Андрій був на роботі, як раптом пролунав дзвінок його телефону.

Чоловік глянув на екран. Номер був незнайомий.

– Хто б це міг бути, – здивовано пробурмотів він і взяв слухавку.

– Доброго дня, це Андрій Миколайович? – запитав незнайомий жіночий голос.

– Так, це я, – схвильовано відповів той, вже очікуючи почути щось нехороше. – А ви хто?

– Вам треба терміново приїхати додому, – сказала жінка. – Це стосується вашої дочки і дружини. Справа невідкладна!

Андрій застиг з телефоном в руках, не розуміючи, що відбувається…

…Аліса пробула в лікарні кілька днів. А потім приїхав батько і забрав її додому, де не було вже й сліду Ірини. Андрій виставив її з гучним скандалом.

А як інакше? Це ж вона не догледіла, що Аліса заслабла.

А ввечері, переконавшись, що батько міцно спить, Аліса зробила несподівану річ.

Вона… Задоволено усміхнулася!

Звичайно, ніхто її не чіпав! І матері жодних грошей вона не віддавала, а знімала з картки і ховала.

З сусідами взагалі вийшло дуже просто – всього лише треба було кілька разів зі сльозами на очах поскаржитися на несправедливість.

Так, довелося трохи поневірятися, але результат того вартував!

Мачуху батько виставив з дому, а Алісі приділяв тепер всю увагу й виконував кожну забаганку.

Ось так і має бути! Жодних чужих жінок біля батька! А то раптом ще одну дитину народять, а Аліса спадщиною ділитися не збирається!

Треба буде – вона ще щось придумає…

Вам також має сподобатись...

В Олени не стало бабусі… Наступного дня вони зі своєю сестрою вирушили на цвинтар. Серед старих памʼятників вирізнявся новий хрест… Під високим деревцем поряд зі своїм чоловіком була бабуся. Поховала бабуся його молодим, але так заміж вона й не вийшла – сина виховувала, потім внучок. Олена нахилилася поправити стрічку на вінку, як раптом хтось взяв її за рукав! Олена відсахнулася. – Що там таке?! – сестра сховалася за її спиною. Олена набралася сміливості, присіла, відсунула трохи вінок і ахнула від несподіванки

Таїса збирала свою виїзну валізку. Сьогодні їй зателефонувала постійна клієнтка і попросила зробити їй манікюр на дому. Увійшовши в становище клієнтки, Таїса погодилася. Доїхавши до дому Дарини, Таїса припаркувала свій автомобіль біля будинку. Набрала номер квартири в домофоні. Пересмикуючи плечима від прохолоди, увійшовла в теплий під’їзд, викликала ліфт. Вона замріяно посміхалася, занурившись у думки про своє. Жінка натиснула на дверний дзвінок, за хвилину двері в квартиру Дарини відчинилися, а Таїса застигла як вкопана. – Олег? А ти що тут робиш? – тільки й сказала Таїса, незрозуміло дивлячись на свого чоловіка

Вероніка повернулася додому ближче до півночі. Сьогодні вона з подругами у кафе відзначала свій день народження. В коридорі її зустрів чоловік. – Чому так довго? – невдоволено пробурчав Михайло. – Та дівчатка подарували кругленьку суму грошей. Ось і вирішила їм віддячити, продовживши святкування, – сказала Вероніка. – І скільки вони подарували, що ти вирішила все спустити на них? – запитав Михайло. – Ось! – жінка простягла конверт чоловіку. – Ого, – заглянувши у конверт сказав Михайло. – Я тобі ані копійки з них не дам! – Як не даси?! Це ж мені подарували, – Вероніка здивовано дивилася на чоловіка, не розуміючи, що відбувається

Геннадій прийшов додому аж під ранок. Він узяв свою подушку й пішов спати в кімнату сина. Дружина Тетяна не спала, але промовчала. Вона вранці сама поснідала і пішла на роботу… Тепер щовечора Геннадій поспішав до своєї коханки Насті. А дружина не вимагала пояснень. Вона просто не помічала Геннадія. Той був радий цьому – думав, що дружина його розуміє. Настя була молода. Геннадій мріяв, що розлучиться з Тетяною й одружиться з Настею. Через пів року стосунків, чоловік розповів Насті про свої плани. Дівчина глянула на нього і раптом сталася дивна річ