Життєві історії

Віка з своєю подругою Ларисою сиділи в кафе та пили каву. – Віка, вибач, що говорю це, але Сергій тобі зраджує, –  несподівано сказала Лариса. – Звідки знаєш? – спокійно спитала Віка. – Сам мені сказав, – усміхнулася подруга. –  Тобі? – здивувалася Вікторія. – А що тебе дивує? Я твоя подруга. Отож і поділився, – пояснила Лариса. – Цікаво…, – якось байдуже простягла Вікторія. – І що, подробиці не запитаєш? – Лариса не очікувала, що Віка відреагує так мляво. – А були подробиці? – перепитала та. – Ще й які! – несподівано сказала Лариса і все розповіла подрузі. Віка вислухала її і застигла від почутого

– Віка, вибач, що говорю це, але Сергій тобі зраджує, – Лариса вичікувально дивилася на подругу, чекаючи реакції.

– Звідки ти знаєш? – спокійно спитала та.

– Він сам мені сказав.

– Сам? Тобі?

– А що тебе дивує? Я твоя подруга, з ним знайома сто років. Отож і поділився.

– Цікаво…

– Що, подробиці не запитаєш? – Лариса не очікувала, що Віка відреагує так мляво.

– А були подробиці?

– Були. Розумієш, накипіло в людини. От і все виклав.

– Дивно, – посміхнулася Віка. – Ну, і в чому ж він мене звинувачує, чим пояснює зраду?

– Він сказав, що ти стала йому нецікавою. Що з тобою нудно. Що жінки довкола намагаються якось рости, ставати краще. А ти живеш по-старому. Ніщо тебе не цікавить. Навіть власний зовнішній вигляд.

– І тому він, бідолаха, стрибнув у чуже ліжко? – Віка продовжувала посміхатися, – дуже зворушливо.

– Віка! Ти смієшся? – образилася Лариса. – Я ж тобі по дружбі сказала … Між іншим, я Сергію обіцяла, що ти нічого не дізнаєшся!

– Та я знаю, Ларисо.

– Як? – здивувалася подруга, яка до цих слів ніяк не могла зрозуміти, чому Віка так байдуже приймає «новину». А вона, виявляється, знає! – Чому ти мені не казала?

– Навіщо? У нас з тобою є цікавіші теми.

– Але, Віка! Ти, певне, не розумієш, наскільки все серйозно! Він може піти, подати на розлучення! Ти маєш терміново щось зробити!

– Наприклад?

– Ну, я не знаю … Зміни імідж, займися собою, сходи в салон краси, запишися в басейн … Придумай щось! Ти маєш працювати над собою! Повернути кохання чоловіка!

– Я нікому нічого не зобов’язана, – твердо відповіла Віка. – А щодо кохання… Ти, правда, думаєш, що мені так вже потрібна любов, яку треба повертати?

– Не чіпляйся до слів! Це просто мовний зворот. Змінишся ти – зміниться він!

– Знаєш, Ларисо, а я не хочу змінюватись. Мене цілком влаштовує, як я виглядаю, як живу.

– Але ти повинна…

– Чому? – зупинила подругу Віка. – І з якого дива? Чому я повинна вивертатися навиворіт тільки тому, що про це говорять зі всіх сторін? Виправте вашу зовнішність! Змініть гардероб – ви цього варті!

Працюйте над стосунками у сім’ї! Створіть чоловікові комфорт! Навчіться його спокушати! Наповніться енергіями всесвіту! Готуйте ідеальні котлети та найтонші млинці! Розвивайтесь!

– Ну, все правильно, – Лариса зменшила тон, бачачи, що Віка нарешті завелася. – А що тут поганого?

– Та нічого поганого! Просто я не хочу нічого в собі покращувати! І досягати нічого не хочу! І добро робити не хочу! Ні собі, ні людям! І губи, як у Джолі не хочу! Мені подобаються мої! Ну, чому, скажи, я маю обслуговувати чужі бажання?!

– Зараз такий час… Усі так живуть…

– Та не всі, Ларисо! Лише ті, хто не думає сам, витає в ілюзіях, ті, кому завжди чогось не вистачає.

– А тобі вистачає?

– Так! Мені цілком достатньо того, що я маю! У мене чудовий син, цікава робота, чудові друзі! Я здорова! Мені зовсім не заважають кілька зайвих кілограмів. Мене не дратують пил на меблях, брудний посуд і кіт, що залишає купу шерсті. Адже я його люблю! І характер мій мене влаштовує! Так, я настирлива, заводна, голосно розмовляю. І що? Я не збираюся переробляти себе!

– Тоді зрозуміло…

– Та що тобі зрозуміло?

Я, якщо хочеш знати, тільки тоді й почала жити, коли звільнилася з роботи над собою. Коли прийняла і полюбила себе такою, якою я є. І я більше не збираюся витрачати час на те, щоб комусь догоджати. Бідолашні жінки! Усе життя обслуговують інших. А їм цим іншим – все одно мало! У них завжди повно вимог, якихось очікувань.

А суть у тому, подруго, що відповідати всім цим очікуванням неможливо! Їх надто багато! Вони ще й суперечать один одному! Ти можеш все робити, але ніколи не станеш ідеальною для всіх!

– Ну, ти навернула! Ніхто не говорить про ідеальність, – парирувала Лариса, – а от над стосунками з коханим чоловіком працювати треба завжди.

– Ну, звичайно, – засміялася Віка, – тут ключове слово “коханим”.

– Скажи ще, що ти не любиш Сергія.

– Мабуть, ні. Кохання – процес взаємний. Коли немає іскри у відповідь, вона гасне. І в цьому, власне, ніхто не винний. Колись він нікого, крім мене, не бачив. А зараз – не бачить мене. І повір не тому, що я не малюю собі брови. Просто ми зараз зовсім на різних рівнях. Я – подорослішала, а Сергій – так і залишився хлопчиськом. Він каже, що я йому нецікава? Ні, Ларисо. Я йому – незрозуміла. А ось він мені – не цікавий. І я більше не готова няньчити та розважати цього чоловіка до кінця днів. Адже я йому не мати. Він це відчуває, от і пішов у всі тяжкі, щоб довести мені свою чоловічу спроможність.

– І що ти збираєшся робити?

– Нічого.

– Але… Невже тобі не образливо?

– Ми давно спимо у різних кімнатах, якщо ти про це.

– Але ж це не нормально!

– Чому? Я чудово висипаюся. Мені ніхто не заважає. Не сопить у вухо, – посміхнулася Віка, – а спостерігати, як він злиться – навіть весело.

– Зла ти, – Лариса натягнуто посміхнулася.

– Та ні. Просто хочу, щоб він зрозумів: я не його власність. Ось і все. І, коли він колись захоче до мене наблизитися, йому доведеться мене знову добиватися. Якось так.

– Так розлучилася б і справа з кінцем. Навіщо такі складнощі?

– Зараз – це не вихід. Сину потрібен батько. Вони чудово ладнають. Наші проблеми не повинні руйнувати йому життя. Я це розумію, сподіваюся – він також.

– Високі стосунки! – засміялася Лариса.

– Тепер ти розумієш, що зрада Сергія мене не похитне з сідла?

– Звичайно.

– Зараз єдине, чим я готова займатися – так це своє життя. Хочу жити і працювати так, щоб усередині, дзинькало! Хочу спілкуватися з сином, щоб він ріс щасливим і ні на хвилину не засумнівався у моєму коханні. Хочу дбати про себе саму. І покращувати себе я не буду. Просто житиму. Легко та радісно!

А Сергій…

Що ж. У нього зараз такий період. Потім буде інший. Подивимося, чи допоможе йому це подорослішати. Сподіваюся, та жінка використовує хлопця на повну…

Ну, а якщо він захоче піти – тримати не буду. Нехай буде без мене щасливим. Зрештою, це його право.

– А якщо не захоче? Почне сварки постійно влаштовувати?

– Тоді я сама «піду». Закривати очі не стану. Просто зараз він мене не напружує. Ну що, подруго, питань більше не буде? Тобі все ясно?

– Ясно. Тільки, Віка, я прошу тебе: я тобі нічого не говорила! – схаменувшись, вигукнула Лариса.

– Домовилися… Тільки й ти мене не видавай… Достатньо, що один із вас знає мою позицію…

– Що ти маєш на увазі? – Лариса стала червоною…

– Тільки те, що сказала, – Віка з усмішкою дивилася на подругу. – Може тобі водички?

Вам також має сподобатись...

Олена допомогала свекрусі накрити стіл на ювілей. Жінки спритно накришили салатів, накрутили голубців. Ближче вечора все було готово, почали підходити гості. Першими прийшли дві жінки, за ними – ще три. Не чекаючи приходу решти гостей, Марина Олександрівна запросила подруг за стіл. – Оленко, принеси нам голубці, – скомандувала із зали свекруха. Невістка покірно принесла голубці та допомогла розкласти їх по тарілках, після чого покинула зал. Тільки-но Олена вийшла за двері, як раптом почула розмову свекрухи зі своїми подругами. Невістка прислухалася до розмови жінок і застигла від почутого 

Ганна Сергіївна приїхала до себе на дачу. Жінка важко відчинила двері у старенький будинок, оглянула всі кімнати. – Ех, і як я тепер буду без тебе Андрійку? – сказала сама до себе Ганна Сергіївна, згадуючи свого чоловіка, якого не стало півроку тому. Весь десь жінка наводила лад у будинку. Ближче вечора насмажила картоплі на вечерю, повечеряла і зазбиралася спати. Ганна лежала у ліжку і довго не могла заснути, все їй у цому будинку нагадувало про її Андрія. І раптом вона аж підскочила з ліжка! Їй на думку спала несподівана ідея

Ольга, замішувала тісто на пиріжки, як раптом у двері подзвонили. Вона витерла руки від борошна і пішла відкривати. На порозі з валізами стояв Іван! Її колишній чоловік Іван, якого вона не бачила вже купу років… – Можна? – нарешті сказав він. Ольга не знала, що й думати

Віра повернулася додому пізно. Зайшла в кімнату, де батьки дивилися телевізор, сіла поруч у крісло. – Мамо, тату, у мене для вас новина, – почала здалеку Віра. – І у тебе? – раптом сказала мати. – В сенсі? – не зрозуміла Віра. – Годину тому дзвонила, твоя сестра Ліля, також сказала, що у неї для нас новина – вона вагітна! – пояснила мати. – Ні, у мене інше, – тихо промовила донька. – Ну, не тягни, розповідай, – в розмову втрутився батько. Віра зібралася з духом і все розповіла батькам. Мати з батьком вислухали доньку і застигли від почутого