Життєві історії

Вадим повернувся додому, і якраз вечеряв на кухні. – Все! Сил моїх немає! Скільки я сама все буду тягнути?! – на кухню забігла дружина, яка ходила вкладати спати маленького сина. – Що сталося? – захвилювався Вадим. – Ти коли з сином сидів, гуляти з ним ходив? А мене відпочити, коли відпускав? – посипала претензіями Олена. – Я ж працюю…, – тихо сказав чоловік. – А б теж краще працювала…, – хмикнула вона. – Значіть так, у мене виникла одна ідея! – Яка? – поцікавився Вадим. – Я дещо вигадала, – єхидно усміхнулася Олена і виклала свій план чоловіку. Вадим вислухав її і остовпів від почутого

Маму своєї дружини Вадим шанобливо називав на ім’я по батькові і на «ви». Не те, щоб він її побоювався, але контакту уникав. І раптом, посеред повного добробуту в сімʼї, дружина заявила:

– Все! Сил моїх немає. Скільки я сама все буду тягнути?! Ти коли з ним гуляти ходив? А мене відпочити, коли відпускав?

Поки Вадим намагався щось зобразити у відповідь, Олена невдоволено продовжувала:

– Не напружуй памʼять, коханий – навіть я не пам’ятаю. Так ось, мені потрібне перезавантаження, тому що від чотирьох стін та читання дитячих книжок я вже не витримую.

– Олено, до садка всього півроку залишилося, – несміливо спробував нагадати чоловік.

– Всього? – засміялася дружина. – Можливо, ці «всього півроку» з дитиною проведеш ти сам? Ну чи виявиш трохи побутового героїзму? Я просто мрію відпочити від цього на роботі.

По всьому було видно – дружина все вирішила та підготувала. Сперечатися безглуздо.

– Мене Віра запросила до себе у Львів, а звідти ми з її чоловіком махнемо на машині в Чехію.

– Ну ти даєш! І надовго це все? – зажурився Вадим.

– Днів десять, максимум два тижні.

– А Микитка як же? Хто буде з ним? – молодий батько зовсім упав духом.

Олена перерахувала варіанти: взяти чоловікові відпустку власним коштом, знайти няню, умовити бабусь подивитися за онуком.

Перший відпадав одразу.

Вадим працював на двох роботах, взяти відпустку без збереження зарплатні, означало відчутне зменшення бюджету, та й навряд чи йому пішли б назустріч в обох конторах. Підрахувавши, скільки коштуватиме няня, другий варіант теж викреслили.

“Доведеться просити бабусь”, – зітхнув Вадим і першою зателефонував своїй мамі.

– Приїхати, синку, ну ніяк не можу! – життєрадісно відгукнулася бабуся. – У подруги ювілей, і взагалі справ повно. Привозь Микитку до нас, тато за ним придивиться, та й я буду на підхваті.

Вирушати в далеку дорогу – півдоби в один бік – з малюком Вадим не наважився. Він реально не мав достатнього досвіду взаємодії із 2-річним сином. Раптом хлопчик розкапризується чи його стане зле у дорозі?

Залишився останній варіант – йти на уклін до тещі.

Як же Вадиму цього не хотілося!

Зінаїда Василівна годилася йому в бабусі, була прямолінійна як телеграфний стовп і гостра на язик. У свої майже сімдесят теща була сильною та витривалою. Не жінка – кремінь!

Найбільше Вадима напружувала її безцеремонність та постійні моралі.

А коли з’ясувала, що Вадим ще й на п’ять років молодший, заявила:

– Ще й малолітка? Одна радість, що із квартирою.

Адже майбутній зять стояв поруч. Хто від такого не образиться?

З перших днів, загалом, Вадим став тещі цуратися, намагався вкотре не перетинатися. Але тепер куди подітися? Олена ж поставила його перед фактом і спостерігає як він впорається.

Набираючи тещу, він морально підготувався до розносу. Проте камінчик полетів до іншого городу:

– Треба ж, фіфа яка! – охарактеризувала вона молодшу дочку. – Я трьох одна виростила, п’ятьох онуків допомагала доглядати, а ця від одного за два з половиною роки відпочивати вдумала. Що там у вас відбувається?

Однак у проханні теща не відмовила:

– Куди від вас подітися… В скільки тобі на роботу?

Вадим хвилювався, як Зінаїда Василівна приїжджатиме до них із передмістя до 7 ранку, але вона приїхала о 6.45. І жодного разу не запізнилася!

Через чотири дні Вадим не впізнав своєї квартири, яка дісталася йому у спадок. Засяяли шибки в меблевому гарнітурі, повеселішали штори, на кухні стало помітно більше місця.

Іграшки, що заполонили всю квартиру, не валялися на кожному кроці. З’явився тканинний кошик, куди Микитка збирав свої скарби з бабусею наввипередки. Добру половину іграшок теща переселила на балкон. А з пластикових кубиків збудувала великий гараж, до якого маленький фанат машинок із захопленням звозив свій автопарк.

Такий зразковий порядок панував у квартирі перед поверненням дружини з пологового будинку.

Першого вечора Вадим після роботи за звичкою купив вареники та булочку з сосискою. Даремно!

На нього чекала проста, але дуже смачна домашня вечеря – картопляне пюре, котлети, салат з капусти з морквою.

– Про куплені вареники та випічку з магазину забудь, – суворо сказала теща. – Це не їжа.

Невідомо, де вона брала час на приготування, але щовечора зять їв щось свіже. А які страви бабуся готувала для онука! Домашня локшина, сирники, запіканки, курячий суп з різнокольоровими макаронами.

Дитина, яку Вадим з дружиною вважали примхливою, стала на диво спокійною і за обидві щоки вминала все, що йому пропонувала бабуся.

А ще вона встигала двічі на день вийти з ним на прогулянку! Спав малюк вдень не 40 хвилин, а по дві з лишком години.

При цьому теща не охала як їй важко жити і як вона втомилася від цього домашніх справ. Вона іноді видавала зятю конкретні доручення щодо купівлі продуктів. В іншому все встигала і при цьому не виглядала втомленою. Швидше навпаки – заряджалася біля онука енергією.

«От що значить справжня господиня», – з теплотою думав про неї Вадим. Запитувати, як літній жінці вдається стільки встигати, він не став. Зрозуміло, що не сидить годинами у телефоні, вона навіть телевізор за розкладом включала – коли йшов її улюблений серіал. А домашнє господарство не викликало в неї роздратування, бо вона все життя дбала про сім’ю і вела її вміло, без зайвих рухів.

Напрочуд, але за два тижні теща жодного разу не знайшла приводу прочитати зятю нотацію. Умову вона висунула лише одну: щоб він не затримувався після роботи, інакше вона запізниться на свій автобус.

Напередодні приїзду дружини Вадим приніс синові великий льодяник на паличці.

Микита радісно засунув його до рота і побіг у кімнату. Через кілька хвилин Вадим почув дивний звук, побіг за сином і зрозумів, що сталася біда… Влад остовпів від хвилювання.

Теща, що збиралася піти, мовчки влетіла в кімнату. І допомогла хлопчику. 

Влад кинувся до сина, обійняв. Потім перевів погляд на Зінаїду Василівну. Вперше він побачив тещу в сльозах та знесилену.

– Щось у мене ноги не йдуть, – зітхнула вона. – Сьогодні у вас переночую.

Вранці, коли до приїзду дружини залишився лічені години, теща раптом запропонувала:

– А давай ми Олену відпустимо на роботу? Скільки до садка лишилося? Півроку? Так ось я цей час за Микиткою догляну.

Влад, зворушившись, обійняв свою сувору тещу. Тремтливо і міцно. Так, як обіймають матерів.

Вам також має сподобатись...

Юлія ще солодко спала, коли пролунав дзвінок телефону. – Одягайся та приїжджай до мене! – діловито скомандувала свекруха, як тільки жінка підняла слухавку. – Навіщо? – Юля потерла очі. – Дев’ята ранку? – Ось саме, що вже дев’ять, а ти досі спиш! – засуджувально сказала Ірина Анатоліївна. – Чекаю тебе! – Пізніше не можна? – поцікавилася Юлія. – Ні, не можна! У мене такий сюрприз, що ти просто здивуєшся, я тобі обіцяю! – вмовляла невістку Ірина Анатоліївна. – Добре, через дві годину буду у вас, – погодилася невістка і закінчила виклик. Але Юля навіть уявити не могла, який «сюрприз» приготувала їй свекруха

Віра повернулася додому. – Коханий, я вдома! – гукнула вона з коридору. Відповіді не було. Раптом жінка почула дивний шум із спальні і побігла туди. – Ти чому не відповідаєш? А що це ти, ремонт затіяв? – здивувалася жінка, побачивши, як Ігор знімає карниз. Ігор мовчки зняв карниз, поклав його в коридорі. – Ти зі мною не розмовляєш? – здивувалася Віра. Ігор дістав пакет, підійшов до холодильника вигріб: сир, молоко, йогурт. – Віро, я йду від тебе! І це все я забираю з собою, – раптом сказав Ігор. Віра здивовано дивилася на чоловіка, нічого не розуміючи

Тетяна Іванівна була вдома, коли у двері наполегливо подзвонили. Тетяна Іванівна відкрила двері. На порозі стояла її сусідка Людмила Петрівна. Та аж поперхнулася, побачивши господиню… З картонною короною на голові! – Щось хотіли? – запитала як нічого й не сталося Тетяна Іванівна. – Так, ти мене заливаєш! – сказала та. – У тебе з батареї вода, у мене вся стіна мокра. І ти що оце наділа? Сусідка вказала на корону. – Про що це ви? – здивувалася Тетяна Іванівна. – Та ось, корона! – вигукнула сусідка. – Про що ви, на мені немає жодної корони, – здивувалася хазяйка. Людмила Петрівна не могла нічого зрозуміти

Наталя Петрівна накрила стіл і почала чакати гостей. У двері подзвонил. – Ну нарешті! – зраділа жінка, побачивши на порозі сина Вадима з невісткою та синочком Андрійком. Всі сіли за стіл. – Сину, глянь на Андрійка, як він мружиться, ну копія тебе! – сказала Наталя, граючись з онуком. – Всі це помічають, – відповів Вадим. – А ще, Яно, дякую тобі за той договір, – раптом сказала свекруха. – Що за договір? Перший раз чую! – не зрозумів чоловік. – Та це наш з Яною секрет, – єхидно посміхнулася Наталя. Вадим здивовано дивився на маму та дружину, не розуміючи, що відбувається