Життєві історії

Віра кришила на кухні вінегрет, коли з роботи повернувся Сергій. Чоловік помітно переживав. – Віро, нам треба поговорити, – раптом сказав він. – Я тебе слухаю, – усміхнулася жінка. – Кохана, ти ж знаєш, що вчора я їздив до своєї матері? – почав здалеку Сергій. – Так, – підтвердила Віра. – Навіть не знаю, як тобі пояснити, кому сказати – не повірять, що таке буває, – зам’явся Сергій. – Ну кажи! – Віра вже почала переживати. – Загалом, я тебе обманював! Весь цей час обманював! – несподівано сказав чоловік, зробив глибокий подих і все розповів жінці. Віра вислухала Сергія і аж присіла від почутого

Наприкінці робочого дня Вірі зателефонував Сергій:

– Вірочка, я сьогодні до матері поїду, ти на мене не чекай. Занедужала щось, я їй продукти відвезу. А вранці прямо від неї на роботу поїду, бувай Вірочка, цілую!

Віра поговорила з ним і подрузі передзвонила, давно хотіли побалакати: – Люда, ти вільна? Може зайдеш, мій Сергій до матері поїхав, а в мене шоколадний тортик є, ти як, зможеш?

Люда вже за п’ять хвилин дзвонила в її двері, живе вона двома поверхами нижче, і з ходу:

– Віро, привітай мене, я виходжу заміж! Сашко мені пропозицію зробив, уявляєш? Ми з ним планували почекати рік, а тут він премію отримав несподівано величезну, та й…!

– Людо, вітаю, дуже за вас рада! Знаєш, хоч дехто й каже – яка різниця, штамп у паспорті нічого не означає. А я думаю, що означає, на підсвідомості для чоловіків це відповідальність – бути главою сім’ї. І жінці так спокійніше за себе та дітей.

Хоча кохання звичайно не від штампу залежить. Але якщо потім не дай бог із дитиною на руках залишилася, є хоч на щось розраховувати!

– Ну, не знаю, ти якось похмуро і сухо так все розклала, а я зараз не про це думаю. Просто мені радісно, що літо скоро, у нас весілля! Я дітей хочу і Сашко мій теж, – Люда мрійливо дивилася на Віру, а потім спитала, – Слухай, а у вас із твоїм Сергієм як справи? Ви одружитися не збираєтеся, давно начебто разом? І взагалі, ти хоч із його матір’ю знайома?

Віра похитала головою і зітхнула: – Знаєш, от наче у нас все просто чудово, але про весілля навіть не йдеться. Точніше Сергій говорить про це в майбутньому. Наприклад якось так, “Коли ми з тобою одружимося, у нас буде …”. І далі йде перерахування того, що буде – великий будинок, будь-які інші блага, а потім діти. Сергій вважає, що нам треба спочатку накопичити на таке життя, а все інше буде потім.

Може, тому він і з мамою мене не знайомить?

Каже, що в неї характер непростий і сільські погляди. Загалом, треба почекати. Отож ось так, Людо.

– Ну не знаю Віро, просто мені здається, якщо у чоловіка серйозні наміри, він обов’язково захоче свою обраницю з мамою познайомити.

Люда помітила, що після цих слів Віра посумніла і замовкла, їй стало шкода подругу,

– Ну взагалі Віро ти знаєш, різні бувають обставини. Може мати в нього строга, вона хто в нього?

– Та яка різниця, Людо, я й сама про це думала. Але Сергійко мені казав, що мама його часто нездужає, та ще сусіди їй нерви псують, якісь у них недомовки останнім часом. Ось він і не хоче поки її хвилювати раніше часу, каже треба почекати.

Віра посміхнулася подрузі, – Людо, ну що все про мене, давай краще про тебе.

Коли у вас весілля? Де відзначатимете? Слухай, а хочеш ще шматочок торта, він дуже свіжий і до речі твій улюблений – шоколадний!

– Ой, Віро, торт неймовірний, ну давай ще маленький шматочок, а то переживаю я в сукню не влізу, – весело щебетала Люда,

– Вчора в салоні сукню бачила, просто приголомшливе! Сходиш зі мною завтра? Сашко сам зі мною хотів піти, але кажуть погана прикмета, наречений не повинен наречену у сукні бачити раніше!

Потім Люда розповідала, що відзначати думають у кафе, те що у парку, – У них є відкрита веранда, влітку саме те на свіжому повітрі. І ціни там нормальні, Сашко вже все порахував! Так що нічого не намічайте, через три тижні в суботу чекаємо на вас із твоїм Сергієм. Може він подивиться на нас і теж зважиться, мені здається він тебе любить, Віро, ну ти тільки не переймайся!

Люда довго розповідала, що вони вирішили, що з однією маленькою дитиною їм і в однокімнатній квартирі буде нормально. Все одно ліжечко стоятиме поряд з ними, не залишати ж малюка одного. А потім і із квартирою вирішать. Хоча Люда переживає, що у неї можуть бути двійнята, у Сашка в роді були двійнята, але з іншого боку це так здорово. Відразу двох народили і все, особливо якщо хлопчик і дівчинка! Та й дітям удвох не нудно буде, не те, що Люда одна була у батьків. Завжди заздрила тим, хто має брата чи сестру.

Люда ще щебетала радісно про все поспіль. Але трохи згодом у неї задзвонив мобільник, Сашко її вже шукав.

– Я у Віри, у нас дівич-вечір, а ти що, вже прийшов? Ідуууу! Треба ж, зачекався, скучив уже…

Люда пішла, а в повітрі наче зависли, як аромат парфуму, її захоплені фрази.

Віра пила охололий чай і думала, а чи так все добре в неї?

Спочатку вона була безтурботно щаслива з Сергієм.

Але останнім часом їй стало здаватися, що він щось недомовляє.

Що, наприклад, може поганого трапитися, якщо й справді вони до його матері разом у село приїдуть? Ну не сподобається їй Віра, то що, Сергій із нею через це розлучиться? Нісенітниця якась!

Вранці Сергій їй з роботи зателефонував. Голос радісний і ніби винний,

– Вірочка, як ти вчора, не сумувала? Люда до тебе заходила? Ну і добре, бо я хвилювався.

– Сергію, мені здається нам треба поговорити, – зупинила його Віра.

Він тут же погодився, – Ну так, звичайно, тільки давай увечері, гаразд?

Вірі здалося, що Сергій навіть зрадів. Ну і добре, будь що буде. Чим якісь домисли накручувати варто краще відразу дізнатися правду. Яка б гірка вона не була.

Увечері Сергій помітно нервував, навіть відмовився їсти свій улюблений вінегрет,

– Віро, я розумію, що ти хочеш сказати. Не думай, мати моя проста сільська жінка, але не злидня якась. І справа не зовсім у ній. Навіть не знаю, як тобі пояснити, безглуздо якось усе вийшло, кому сказати – не повірять, що таке буває.

Я коли служити йшов, на мої проводи сусідська дівчина прийшла, Ліза. Усі почали жартувати, що вона моя дівчина. Лізі, схоже, це було приємно, я відчував, що їй подобаюся. Я її ніколи всерйоз не сприймав. Ліза мала, років на два молодша. Прибігала до нас вічно від батька негідника ховатися. Коли в загул заходив сварився дуже, а потім Лізу шукати починав. Вигукував вічно:

– Ліза шукай мамину заначку, шукай, кому кажуть!

Ну вона до мами моєї і бігла ховатися, як своя була, мати її завжди шкодувала.

Загалом, пожартували і гаразд, я відслужив, додому приїхав, а там таке!

Мати писала, що вдома на мене сюрприз чекає, але такого я не очікував побачити.

Заходжу, а вдома Ліза… з дитиною на руках дивно так усміхається.

Батько її виявляється так бушував, що матір в палату поклали. Сам дядько Грицько гульбане, а Ліза з дому тікала, завагітніла, і в матері тепер проживає. Запитую Лізу – хто батько? Вона мовчить, потім стала плакати, каже від батька втекла, на чужих дачах ховалася.

І там із якимось хлопцем познайомилася.

Але головне не це, а те, що моя мати чомусь вирішила, що я батько. Мовляв, Ліза приховує, що вона нібито в частину до мене приїжджала і побачення у нас було! Навигадувала казна-що!

А тепер через те, що Ліза у нас живе, пів села так само вважають, уявляєш?

Я жахливо почуваюся, не знаю, що мені робити! Ліза каже, що той хлопець про дитину не знає, а вона через свого батька переживає.

А ще мати каже, що рада, що не одна. Ліза їй по дому допомагає і навіть пошту розвозити працювати влаштувалася.

Ось така у моєї мами жила. Ну як я тебе знайомити тебе туди повезу, коли таке діється?

Я пропонував зробити тест, щоб ніхто на мене не думав, але Ліза сльози, – Нам Сергій від тебе нічого не треба, тітка Таня сама нам дала притулок і пожити покликала. Ти ж все одно в місті, а вона одна, не будеш ти нас виганяти?

Головне, що Ліза про те, що з нею сталося, мені розповіла. Я обіцяв їй не казати нікому.

Виговорившись Сергій підійшов до Віри і обійняв її, – Ти вважаєш я обманюю?

– Треба було розповісти все раніше, а не обманювати, що їздиш до нездужої матері, – сухо відповіла Віра і відсторонилася.

– Ну так, я ж і кажу, я поплатився через свою жалість. Я люблю тільки тебе. Це не моя дитина, зрозумій, а Лізі я обіцяв, що ніхто не дізнається, що сталося. Якщо що, батько їй життя не дасть!

– Іди, – глухо сказала Віра, – Я не хочу тебе бачити… Розберися сам, ти чоловік чи ні…?

На весіллі у Люди та Сашка Віра була одна.

Дивилася на чуже щастя та раділа. Відразу видно, що між ними немає недомовок. Як же приємно, коли люди мають такі світлі, зворушливі стосунки.

– Вірочка, лови! – крикнула Люда, кидаючи букет нареченої. І Віра від несподіванки, навіть сама того не бажаючи, упіймала ніжний, гарний букетик.

– Ну ось, Віро, ти наступна, – щасливо щебетала Люда. Її Сашко теж кивав, він просто не відходив від молодої дружини.

Вдома Віра поставила букетик у воду. Їй зовсім не хотілося думати про нові стосунки. Сергій поки що не міг викреслити зі своєї душі так, як викреслила із життя.

Якось ближче до осені Віра йшла з роботи під зливою. Раптом згадала, як вони познайомились із Сергієм, тоді теж був дощ, а він запросив її до кафе.

– Дівчино, ви напевно промокли? Може, ми вип’ємо разом каву в кафе за рогом і почекаємо, доки скінчиться дощ? – пролунав раптом знайомий голос.

Віра різко обернулася – поруч стояв Сергій.

– Я тебе дуже прошу, Вірочка, мені треба тобі розповісти щось важливе!

У кафе, як і тоді, була напівтемрява і грала тиха музика. Сергій виглядав якось інакше. Упевненіший і спокійніший.

Аромат кави відразу нагадав їй початок їхніх стосунків, але Віра вирішила не піддаватися цій чарівній атмосфері.

І тут Сергій щось дістав з кишені, підняв руку, розтиснув кулак – на долоні лежало колечко, – Віро, я його вже півроку в кишені ношу. Ще тоді хотів заміж покликати, але зрозумів, що тебе не вартий.

Віра здивовано подивилася,

– І що, з того часу щось змінилося?

– Так. Я поїхав до матері і поговорив із Лізою. Виявилося вона просто чіплялася за нас, не було на кого спертися. Тест ми все одно зробили, щоб пліток не було. Дядька Грицька я приструнив, коли він Лізу хотів образити. Поганий чоловік виявився, кудись поїхав, Ліза додому до себе повернулася, маму свою з палати забрала. Тепер плітки вщухли. Ліза працює, мати її з Марійкою сидить. А Лізи хлопець, той самий, я знайшов його. Вони скоро одружаться і думаю все у них буде добре.

Так що я розібрався, закрив проблему, а тепер хочу тебе спитати, Віро! Ти вийдеш заміж за хлопця, який виявився не розумним і слабким? Який виявився тебе недостойним.

Але який знайшов у собі сили не кинути всіх і звалити кудись. А пішов і розібрався, хоча, звичайно, бувають у житті ситуації і набагато важче.

Так, я не дуже щасливий, часто потрапляю до якоїсь фігні, але я люблю тебе, Віро!

Будь моєю дружиною?

Віра дивилася на його простягнуту долоню з обручкою. Чи буде вона з ним щаслива, ніхто не знає.

Віра взяла колечко і вдягла його собі на палець…

За кілька днів Сергій та Віра поїхали до села до його мами Тетяни Андріївни.

На ганку сусідського будинку сиділа мила дівчинка з рудим котом на руках і щасливо посміхалася. Вона й гадки не мала, який через неї був переполох.

До неї вийшли молода жінка та чоловік і покликали її до хати обідати, прикривши за собою двері.

У них тепер своє життя, а у Віри та Сергія – своє.

За два місяці у них весілля. Приїдуть батьки Віри здалеку, будуть лише найближчі.

Подруга Людмила каже, що відчуває – тепер у Віри все буде добре.

І їй самій також дуже хочеться в це вірити…

Якщо Бог хоче зробити тебе щасливою, він веде тебе найважчою дорогою.

Тому що легких шляхів до щастя не буває…

Вам також має сподобатись...

В Олени не стало бабусі… Наступного дня вони зі своєю сестрою вирушили на цвинтар. Серед старих памʼятників вирізнявся новий хрест… Під високим деревцем поряд зі своїм чоловіком була бабуся. Поховала бабуся його молодим, але так заміж вона й не вийшла – сина виховувала, потім внучок. Олена нахилилася поправити стрічку на вінку, як раптом хтось взяв її за рукав! Олена відсахнулася. – Що там таке?! – сестра сховалася за її спиною. Олена набралася сміливості, присіла, відсунула трохи вінок і ахнула від несподіванки

– Здрастуйте, Іван Петрович! – швидко сказала Настя сусідові, пробігаючи сходами. Вона запізнювалася на зустріч, але раптом різко зупинилася і співчутливо запитала: – Іван Петрович, з вами все гаразд? Літній чоловік стояв навпроти своїх дверей, дивився на ключ і мовчав

Наталя Петрівна накрила стіл і почала чакати гостей. У двері подзвонил. – Ну нарешті! – зраділа жінка, побачивши на порозі сина Вадима з невісткою та синочком Андрійком. Всі сіли за стіл. – Сину, глянь на Андрійка, як він мружиться, ну копія тебе! – сказала Наталя, граючись з онуком. – Всі це помічають, – відповів Вадим. – А ще, Яно, дякую тобі за той договір, – раптом сказала свекруха. – Що за договір? Перший раз чую! – не зрозумів чоловік. – Та це наш з Яною секрет, – єхидно посміхнулася Наталя. Вадим здивовано дивився на маму та дружину, не розуміючи, що відбувається

Микола з Ганною вже відзначили «срібне весілля». Вони були щасливі у шлюбі. Микола сидів на дивані й дивився футбол по телевізору, а Ганна готувала на кухні одну з її найулюбленіших страв. А улюбленими стравами у неї були всі, які подобалися чоловікові й синові Олегу! – Схоже, Олег і не збирається одружуватися, – думала Ганна. – Сестра на п’ять років молодша, а вже вийшла заміж… Раптом хтось наполегливо постукав у двері. – Що це Олег ключі забув, чи загубив? – подумала Ганна, і поспішила у коридор. Жінка відкрила двері й не зрозуміла, що відбувається