Історії жінок

Валентина з невісткою пололи грядки на городі. – Дякую тобі Ларисо, що допомогла! – закінчивши з грядками сказала Валя. – Та я й рада допомогти, – усміхнулася невістка. – Ну, ходімо в хату, приготуємо вечерю, бо скоро Михайло повернеться, – скомандувала свекруха. Жінки пішли в будинок і взялися за вечерю. – Ой, Ларисо, у мене ж хліба нема! Сходиш до магазину? – запитала Валентина. – Звісно, – усміхнулася Лариса, зібралася і пішла в магазин. В магазині дівчина, стала в чергу. Раптом, в черзі вона почула розмову двох жінок. Лариса прислухалася до розмови і аж рота відкрила від почутого

Валентина лягла на диван, щоб трохи заспокоїтися. Голова була важка. 

– Тиск, мабуть, піднявся? – думала жінка. – Зателефонувати б Олі, вона прибігла б, виміряла, швидку викликала, як раніше. Але очі не дивилися б на цю негідницю. Краще вже нехай мене не стане! – подумала Валентина. – Якщо не ворушитись, то стає легше. Валентина не ворушилася.

За годину Валентина прокинулася, голова була світліша, але куди подіти думки? 

– А Лариса вважає винною мене. А я звідки могла знати, що Михайло так зробить? – Валентина підвелася, налила собі чаю. Пити чай не стала, вилила в раковину і помила кухоль. Ось уже тиждень ніякого апетиту.

Лариса – це невістка Валентини. Коли син Михайло вирішив одружитися з міською дамочкою, Валентина була проти. Міських дівчат вона вважала білоручками, ніжними та егоїстками. Їм би все багатих подавай чи начальників, а син Валентини — нормальний хлопець. Михайло їздить по всій країні на величезному автомобілі. Робота важка, виснажлива, відповідальна, йому після роботи турботливу дружину треба, а тут міська дамочка.

Згодом Валентина змінила думку про Ларису. Невістка виявилася зовсім не такою, а цілком підходящою дружиною для сина Валентини. З дітьми, щоправда, не поспішають, але це вже їхня справа. Валентина ніколи не втручалася у сім’ю сина. Та й з Ларисою вони, можна сказати, потоваришували.

Коли син Валентини приїжджав з рейсу, а Лариса мала вихідний, то вони обов’язково приїжджали до Валентини. Лариса зовсім не була білоручкою, допомагала Валентині на городі та вдома. Валентина й не просила ніколи, навпаки, казала, що вона ще не немічна, з усім і сама впорається. Але Ларисочка сміялася: “Мені нескладно”.

Була у Валентина у молодості подруга Надія. Вічно нездужа подруга була. Все щось турбувало її. Чоловік Надії не витримав усіх цих недуг, пішов із сім’ї, залишив трирічну доньку Олю з нездужою матір’ю. Надія лягала в палату, а Олю Валентина собі забирала. Та й взагалі, Оля більше жила у Валентини, ніж із матір’ю. Отак і виростила Валентина Олю разом зі своїм сином. Росли вони, як брат із сестрою, допомагали один одному, заступалися один за одного. Хто не знав усієї історії, так і думали, що вони рідні.

Надії не стало, коли Олі виповнилося п’ятнадцять років. Оля вивчилася на перукаря і приїхала жити назад у село. Син Валентини одружився та жив у місті.

Олі не щастило з чоловіками, а будинок утримувати без чоловіка важко, от і допомагав син Валентини Олі, адже сестра. Обов’язково в кожен приїзд син Валентини хоч на годинку, але сходить до Олі: то паркан поправить, то ґанок полагодить.

В останній приїзд, як завжди, син із Ларисою допомогли Валентині з городом. Лариса з Валентиною взялися готувати вечерю, а син Валентини пішов до Олі допомогти наколоти дров. Лариса вирішила збігати в магазин, там і почула від якоїсь жінки:

– Хотіла до Олі сходити, підстригтись, та до неї коханець приїхав. Завтра схожу.

Лариса, одразу побігла в будинок до Олі, і застала там ганебну картину – чоловік її Михайло з Олею виявилися коханцями. Чоловік, звичайно, очі витріщив: «Це зовсім не те, про що ти подумала!»

Сварка була велика. Лариса звинуватила Валентину у цій ситуації:

– Ось вам і «Сходи до Олі, поправи паркан, дах протікає»! Ви спеціально його відправляли, прикривали. Ой, яка нещасна Оля, пошкодуйте її! Ось він і шкодував.

Лариса подала на розлучення, а Валентина сподівається, що вони помиряться. Свекруха і сама готова впасти навколішки, щоб Лариса вибачила і чоловіка, і її.

Вам також має сподобатись...

Ліза солодко спала. Раптом задзвонив її телефон. Ліза, не відкриваючи очей, почала нишпорити рукою по поверхні тумбочки. Вона хотіла скинути виклик і знову поринути в солодкий сон. Але телефон все дзвонив і дзвонив. Зітхнувши, Ліза розплющила очі. Дзвонили з незнайомого номера. Дівчина взяла слухавку. – Алло, – ще сонним голосом промовила вона. І тут Ліза аж стрепенулася й застигла, почувши в слухавці дивні слова. – Вибачте, ви, мабуть, помилилися номером, такого просто не може бути, – несміливо сказала дівчиа. Але невідома їй людина все продовжувала говорити і говорити. Ліза відмовлялася вірити у почуте

Ліда не знаходила собі місця. Десь зник її чоловік Ігор. І тут вона почула, що відчиняються вхідні двері. – Нарешті! – подумала Ліда і кинулася в коридор. На порозі стояв її Ігор і… Якась незнайома жінка. Серце Ліди стрепенулося від поганого передчуття. – Ігорю, де ти був? Я так хвилювалася… – Ліда старанно не звертала уваги на незнайомку. – Проходь, Наталко! – замість відповіді сказав чоловік. Жінка, не знімаючи взуття, зайшла у кімнату. – Ігорю, хто це така?! – вигукнула Ліда. Вона дивилася то на чоловіка, то на незнайому жінку і не розуміла, що це таке робиться

Аліса приїхала в рідне село до сестри на день народження. Після того, як не стало батьків, її старша сестра Ольга була хазяйкою у їх рідному домі. Сестри випили чаю й пішли спати. Чоловік Ольги був на заробітках. У будинку було чути тільки цокання будильника і тихий гуркіт працюючого холодильника. Аліса відчинила віконце. Вона не одразу заснула, згадувала свою юність… Вранці від легкого вітерця тюль трохи ворушилася, через що рідна хата здавалася живою. Аліса дивилася на вікно. А коли сіла на ліжку, то побачила те, від чого мало не ахнула

Ліза прийшла додому пізно. Вона зайшла у підʼїзд і одразу відчула приємний запах смаженої картоплі. – О, хтось картопельку з часничком смажить, – подумала Ліза. – Треба й собі зараз прийти й приготувати… Вона відкрила двері своїм ключем і зайшла до себе в квартиру. Ліза пройшла на кухню і оторопіла від побаченого. Біля плити стояла її сусідка Олена і смажила картоплю! – Ой, а ми тут з твоїм чоловіком хазяйнуємо без тебе! – сказала Олена. Ліза дивилася на сусідку, яка спритно помішувала картоплю на її сковорідці і не розуміла, що це таке взагалі відбувається